S. O. S.
Otevření pracovní dílny


Otevření pracovní dílny dá šanci dětem ulice
začlenit se do normálního života


Petr Janda, Petr Muk a Petr Novotný pokřtí dílnu, která učí mladé lidi z ulice pracovním návykům

Praha, 29. dubna 2008 – V rámci Projektu Šance, který je prvním preventivním a humanitárním programem pro komerčně sexuálně zneužívané děti a mládež, je dnes po ročním zkušebním provozu v Praze oficiálně otevřena pracovní terapeutická dílna, která pomůže dětem ulice začlenit se do společnosti. Slavnostního otevření dílny se zúčastnili její kmotři – Džamila Stehlíková, ministryně vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny, Petr Janda, Petr Muk a Petr Novotný, Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové, a další významní hosté.

Dílna umístěná v Domě Šance v Nepomucké ulici je pracovně terapeutickým prostředkem, který umožní dětem a mladým lidem žijícím v nesnadných podmínkách na ulici získat důležité pracovní a sociální návyky a otevře jim cestu k lepšímu životu. Zkušební provoz s celotýdenní pracovní terapií byl zahájen v květnu 2007. „Už po prvním měsíci provozu dílny jsme zaznamenali pozitivní výsledky. Klienti, kteří práci dlouhodobě odmítali, se rozčilují, když zaspí, že do dílny přišli pozdě. A to je cíl – aniž si toho všimnou, vzbudit v nich běžné sociální návyky,“ říká László Sümegh, koordinátor projektu Šance.

Dílna, ve které klienti v současné době sestavují propisky a získávají za ně finanční odměnu, je výchozím bodem, z něhož mohou později snáze nalézt pracovní uplatnění v chráněných pracovištích nebo běžných pracovních místech, a začlenit se tak zpět do společnosti. Sami klienti si to začínají uvědomovat. „Nikdy jsem nepracoval, jsem zdravotně postižený a navíc nemůžu dělat žádný těžký práce, tak jsem na ulici. Chodíme sem s Luckou a Ríšou od začátku pracovní dílny, skoro každý den. Z toho, co vyděláme, jsme si pronajali domeček za Prahou, předtím jsme bydleli ve squatu. Třeba se odsud odrazíme někam dál,“ říká Jirka, jeden z klientů, kteří docházejí do pracovní dílny. Osmadvacetiletý Franta dodává: „Vždycky jsem měl peníze, byl jsem zvyklej krást. Teď jsem se rozhodl, že si chci koupit kalhoty. Za vlastní prachy, ne za nakradený. Nikdy jsem ještě nedělal, až do včerejška. Ale teď, až si vydělám, koupím si ty nejlepší kalhoty. Bude to poprvý v mým životě, kdy si na něco vydělám. A ještě si to půjdu koupit sám.“

Po roce zkušebního provozu se ukazuje, že zájem klientů je větší, než je kapacita samotné terapeutické dílny. Plánovaná rekonstrukce a rozšíření Domu Šance, které mají být financovány z projektů Evropské unie, se však nemohou uskutečnit, dokud Městská část Praha 5 nevyjde vstříc žádostem Projektu Šance o změnu nájemní smlouvy na dobu určitou a dokud rekonstrukci nepovolí. I přes statické posudky, které rekonstrukci doporučují, se už několik let nedaří dospět k dohodě, a bude-li současný stav nadále přetrvávat, hrozí ukončení všech provozů Domu Šance pro havarijní stav budovy. Děti ulice by se tedy ocitly zpět na ulici.

Výrobky klientů z pracovní terapeutické dílny – propisky – si mohou zakoupit firmy i široká veřejnost jednoduchým způsobem: zaslat SMS ve tvaru PROPISKA, počet kusů, jméno a adresa na tel. číslo 604 215 969. Cena propisky je 20,- Kč + poštovné. Provoz pracovní terapie dětí ulice je možné podpořit také zasláním libovolné částky na účet veřejné sbírky: 51 - 197 949 02 67 / 0100.