S. O. S.
KLIENTI, Příběhy

Život

Jirku jsem poznal minulou zimu, ležel na lavičce v parku. Otec ho vyhodil z domu, když mu bylo patnáct, matka se k němu neznala od narození. Protloukal se, jak se dalo, ale skončil na ulici. Z čeho dnes žije? V jeho věku, bez vzdělání a sociálních návyků to nemá jednoduché. Jsou však lidé, kteří jsou ochotni mu zaplatit. Platí mu za jeho mládí, za jeho tělo… Proč to dělá? Aby neměl hlad! V sedmnácti byl pozitivní na žloutenku typu B i C. Dnes umírá. Snažil jsem se mu pomáhat, jak se dalo. Přesvědčoval jsem ho o tom, že po sobě nesmí nechat šlapat, že stojí za to žít, že život není jen nádraží, hlad a nepřátelství. Asi i vinou našeho nedostatečného zázemí, které mu nemohlo nabídnout víc než rady, zmizel. Navždy.

László Sümegh – streetworker


…a za ta léta to jsou desítky příběhů, stovky…

Honzovi rodiče se rozvedli, když byl kluk v pubertě. S novým otčímem si nerozuměl. Před Vánocemi se měla máma rozhodnout. Nový přítel, nebo syn. A Honza skončil na rok v péči státu v „děcáku“. Po roce, když přítel od mámy odešel, se Honza mohl vrátit, ale byl nezvladatelný. Máma ho vyhodila. A táta? Otevřel mu na řetízek u dveří.

Starší spot:
V roce 2005 jsme pro Českou televizi připravili osvětový spot, kde jsme zfilmovali zážitky několika klientů. Podívejte se.



Nový spot:
V roce 2008 jsme pro Českou televizi připravili druhý osvětový spot, kde jsme zfilmovali zážitky dalších klientů. Podívejte se.



A takových příběhů jsou stovky, tisíce.

Podívejte se..

(2)