S. O. S.
CETELEM - vernisáž

24. listopadu se uskutečnila vernisáž 100 fotografií, které vznikly v letech 2000–2008 v Projektu Šance a zachycují klienty Projektu Šance, české „Děti ulice“. Těchto 100 fotografií bylo vybráno z fotoarchivu Projektu Šance, který obsahoval téměř 5 000 fotografií.

Vernisáž fotografií spolupořádá společnost CETELEM, a.s., která Projekt Šance v roce 2008 podpořila darem jednoho milionu korun českých, které byly využity na provoz PRACOVNÍ TERAPEUTIKCÉ DÍLNY pro Děti ulice a provoz sdružení. Podle vyjádření zástupců sdružení jim dar vyrazil dech.

László Sümegh k tomu říká:
Máme z toho velkou radost. „Vyhazov“, který Dům Šance dostal od starosty Městské části Praha 5 (ODS), se dotkl nejen chodu Projektu Šance, ale hlavně jeho klientů. Doslova českým „Dětem ulice“ ublížil a je smutné, že právě starostovi je to jedno. Zvláště proto jsme rádi, že se najdou podobné společnosti, které se snaží v krizi pomoci.

O Projektu Šance, o.s.
Sdružení založil László Sümegh, který se od roku 1995 snaží pomáhat „Dětem ulice“. Od roku 1998 nabízí sdružení své služby klientům ve StreetWorkCentru Ve Smečkách 28, Praha 1, a od roku 2003 rozšířilo nabídku pro klienty Domem Šance, který do července 2008 sídlil na Městské části Praha 5, dokud nedostal od starosty Městské části Prahy 5 JUDr. Jančíka (ODS) „vyhazov“. Od srpna 2008 je Dům Šance v nouzovém provozu v ulici k Moravině 7, Praha 9, a sdružení jedná s Magistrátem hl. m. Prahy o dlouhodobých perspektivách pro Dům Šance a klienty Projektu Šance – Děti ulice. Od května 2007 otevřelo sdružení pro klienty v rámci Domu Šance pracovní terapeutickou dílnu, která funguje od pondělí do pátku od 11:00 do 17:00, a od listopadu 2008 spouští pro klienty nový program: PODPOROVANÉ BYDLENÍ. Pokud klienti budou pravidelně navštěvovat PRACOVNÍ TERAPEUTICKOU DÍLNU od pondělí do pátku a denně smontují alespoň 74 propisek, doplatí sdružení k jejich odměně 1/3 nájmu, a klienti se tak mohu ihned stěhovat z ulice, squatů a křoví, které vytvářely jejich domov.

Pro mnohé z „Dětí ulice“ je skládání propisek Mount Everestem, jehož jsou při svém mentálním a sociálním rozvoji schopny dosáhnout. Bez PRACOVNÍ TERAPEUTICKÉ DÍLNY by neměly šanci získat základní sociální návyky potřebné pro zařazení se do české pracující společnosti. Neměly by na vybranou ve své životní situaci a musely by své živobytí vydobývat prodejem svého těla nebo krádežemi. Dál by tak přežívaly na „účet“ daňových poplatníků, jako sociální paraziti, mezi ulicí a vězením… Zkušební provoz v praxi ukázal a potvrdil nám, že vlivem pracovní terapie je pravděpodobné, že se „většina“ z nich stane daňovými poplatníky.

O CETELEM, a.s.
Skupina Cetelem zaujímá v současné době v Evropě první místo na trhu spotřebitelských úvěrů. Více než 22 000 zaměstnanců skupiny Cetelem nabízí kvalitní finanční služby již 31 milionu klientů po celém světě.
Strategie skupiny Cetelem je postavena na čtyřech základních pilířích: na osobním nasazení, profesionálním rozvoji, tvořivém myšlení zaměstnanců a na rozvoji vztahů s klienty a obchodními partnery. Cetelem pomáhá svým klientům při realizaci jejich potřeb a přání a nabídkou spotřebitelských úvěrů přispívá k optimalizaci jejich rodinných rozpočtů.
Společnost nabízí široké spektrum úvěrových produktů: spotřebitelské úvěry, osobní půjčky na vybavení domácnosti, nákup automobilu, cestování a od roku 1985 také revolvingové úvěrové karty. Jenom kartu Aura/Aurore využívá v současnosti přes 18 milionů klientů v síti 295 000 obchodních míst po celém světě.
Od roku 1999 je Cetelem součástí finanční skupiny BNP Paribas – jedné z největších mezinárodních bankovních skupin. Skupina BNP Paribas představuje se svými 138 000 zaměstnanci a zastoupením v 85 zemích světa pro Cetelem silné zázemí. Skupina Cetelem představuje jednu z nejvíce ziskových součástí skupiny BNP Paribas.

Projekt Šance, o.s., a CETELEM, a.s.
24. listopadu 2008