S. O. S.
Archiv aktualit 2009

21. prosince
Biskup Václav Malý, arcibiskupství pražské



20. prosince
Přání klientů Projektu Šance



7. prosince
Vážení přátelé,
odměny pro klienty právě překročily částku 400 000 Kč. Podívejte se do statistiky. Neuvěřitelné to je pro nás i proto, že v roce „krize“ nemáme u odměn pro klienty ani den zpoždění. Bohužel to je ale jedna z mála plateb.

aktuální statistika


6. prosince
V románské bazilice sv. Jiří na Pražském hradě proběhl 2. adventní koncert ve prospěch Projektu Šance, o.s. Zcela výjimečné a úchvatné prostory tisíc let starého sakrálního chrámu – baziliky umocňovalo umění hudebníků i srdečnost celého večera.

Kostel založil kolem roku 920 otec sv. Václava, kníže Vratislav, jako druhou svatyni Pražského hradu. O několik let později byl objekt na jižní straně rozšířen o postranní kapli a v roce 925 sem byly převezeny ostatky sv. Ludmily. V roce 973 byl při kostele založen první ženský benediktinský klášter, jehož podstatné části se zachovaly dodnes. Abatyší se stala ct. Mlada, sestra knížete Boleslava II. Vzápětí došlo ke stavebním úpravám.

Historie Čech je plná poutavých událostí a je škoda, že na to často zapomínáme. Památky, ale i umělecké výtvory nacházející se na Pražském hradě přesahují často hranici slov. I proto mají klienti slíbeno, že spolu s Lászlem Pražský hrad v příštím roce navštíví…

V přímém přenosu přislíbili diváci České televize a adventních koncertů Projektu Šance přes milion korun, které budou moci být využity na provoz pracovní terapie (nájem, odměny pro klienty, nákup dílů propisek) a také na dovybavení volnočasového centra, které bylo v roce 2008 po „vyhazovu“ radou MČ Praha 5 v čele s Milanem Jančíkem vykradeno den před tiskovou konferencí, jíž byla po roce zkušebního provozu zahájena pracovní terapie oficiálně. Starosta Prahy 5 nedorazil, přestože byl pozván.

Připomeňte si spolu s námi 2. adventní koncert.



27. listopadu
Vážení přátelé Projektu Šance,

Česká televize se rozhodla 2. adventní koncert věnovat
Projektu Šance, o.s.,
na podporu pracovní terapie v Domě Šance pro
„děti ulice“.

Prosíme Vás, přijďte nás podpořit svou přítomností
do baziliky sv. Jiří na Pražském hradě.

6. 12. 2009
od 16:00


pozvánka na koncert

Těšíme se na Vás.

Projekt Šance


27. listopadu
V rámci natáčení spotů pro adventní koncerty navštívil Dům Šance štáb České televize a Jan Kačer, jeden z moderátorů. S klienty si před kamerou povídal o jejich životě, jejich bolestech, strastech a plánech na další život. Jan Kačer se nám všem moc líbil. Dojem na nás udělalo i to, že se nebál pokreslovat tašky, i když kreslit evidentně neumí.


24. listopadu
Generální ředitel TNT POST ČR Petr Zháňal předal Projektu Šance v zastoupení Lászla Sümegha šek na distribuci 100 000 dopisů, které společnost TNT během října a listopadu úspěšně distribuovala. Předání se zúčastnil i jeden z kmotrů pracovní terapeutické dílny – zpěvák Petr Janda.

Pavel Kozler, manažer projektů sdružení, k tomu řekl: „O distribuci dopisů jsme jednali s více operátory. Někteří na naši prosbu ani neodpověděli. Spolupráce s TNT POST ČR oproti tomu probíhala úplně hladce. Díky kampani s TNT POST ČR jsme do této chvíle prodali 15 000 kusů propisek, které klienti během roku 2009 smontovali. Je to pro nás velká pomoc, protože jen odměny pro klienty v roce 2009 činily 383 237,- Kč. Těšíme se na další spolupráci s TNT POST ČR v roce 2010, která nám dokázala, že je reálnou alternativou v oblasti poštovního doručování. Společnost TNT POST ČR se proto v příštím roce stává hlavním generálním partnerem sdružení:“


10. listopadu
Projekt Šance obdržel ve prospěch vánoční charitativní aukce první kalendář z dílny mistra Olbrama Zoubka. Kalendář na rok 2010 se jmenuje Čtvero ročních období a Projekt Šance jej nabídne v internetové aukci na stránkách galerie Vltavín.

Pan profesor Koutecký na vernisáži jistě právem přirovnal dílo mistra Zoubka ke klasikům filosofie, kteří mistra celoživotně provázejí. S trochou Vaší shovívavosti si slova pana profesora rádi připomeneme…

Aristoteles tvrdil, že vše je věcí logiky a rozumu, tedy hlavy.
Ježíš Kristus tvrdil, že vše je láska, tedy srdce.
Karl Marx tvrdil, že vše je hmota, tedy žaludek.
Co říkal Zikmund Freud, to Vám ani nebudu…
A Albert Einstein vymyslel teorii relativity.

Mistru Zoubkovi přejeme především hodně zdraví a pevně věříme, že budeme mít tu čest těšit se z jeho přítomnosti i v dalších letech.

A ještě jedna fotografie z ateliéru mistra Olbrama Zoubka.
Nafotil ji světoznámý český fotograf Jaroslav Kučera.
László se zřejmě nechal inspirovat některou z mistrových soch...

28. října
V roce 2009 jsme zaslali další dva dopisy RODINĚ přátel Projektu Šance. To nejaktuálnější z naší činnosti najdete právě v nich…

II. dopis pro RODINU „dětí ulice“




20. října
Společnost OTTO Office (CZ) s.r.o. věnovala Projektu Šance, o.s., dvě palety papíru, které se využívají především v rámci arte-terapie klientů a klienti na ně předkreslují i motivy, které se později objevují na taškách a svíčkách. Díky podpoře OTTO Office pár let nemusíme koupit ani papír…

Děkujeme.


15. října
Společnosti Amádeus Real a Elpro Energo ještě jednou v roce 2009 podpořily Projekt Šance, každá částkou 30 000 Kč, a zase nám vytrhly trn z paty.

Moc děkujeme.


9. října
Společnost Obchody 24 www.obchody24.cz věnovala Projektu Šance sušičku na prádlo, která nahradila již nefunkční sušičku ve streetcentru.

Děkujeme.


6. řijna se klienti Projektu Šance s Lászlem zúčastnili tiskové konference KDU-ČSL na téma omezení hazardu v ČR. Klienti i László odpovídali na otázky o gamblingu a zvláště novináře zajímalo, jak se klienti své závislosti zbavili… Oba exministři za KDU-ČSL klientům popřáli, aby se jim dařilo.


2. října
2. října se v divadle Ungelt uskutečnilo za podpory společnosti CETELEM ČR, a.s., benefiční představení Marty Kubišové, jedné z patronek Domu Šance, s názvem „Marta Kubišová a její přátelé...“. Hosty představení byly další dvě z vážených patronek Domu Šance – Marie Rottrová a Táňa Fischerová. Večerem provázal a také v duetu s Martou zpíval umělecký ředitel divadla Ungelt Milan Hein.

Neopakovatelné setkání, plné citů, nostalgických vzpomínek a někdy i malých slz, navštívil premiér ČR pan Ing. Jan Fischer, CSc., ministr práce a sociálních věcí JUDr. Petr Šimerka, biskup Václav Malý, předseda a poslanec KDU-ČSL Cyril Svoboda, exministryně vlády ČR pro lidská práva MUDr. Džamila Stehlíková, generální ředitel CETELEM ČR, a.s., Ing. Václav Horák spolu se zaměstnanci a další z celé řady partnerů a podporovatelů Projektu Šance, o.s.

Na konci představení z pódia László Sümegh poděkoval všem přítomným a samozřejmě si nezapomněl postěžovat na nekoncepčnost, se kterou se denně setkává ze strany některých organizací, které se snaží pomáhat lidem na ulici, ale nedůsledně. Generálnímu řediteli CETELEM ČR předal dílo, které speciálně pro tento večer a speciálně pro CETELEM ČR vytvořili v rámci arteterapie klienti Projektu Šance, o.s., „děti ulice“.



1. řijna
Týdeník Rozhlas připravil ve spolupráci s Projektem Šance soutěž pro své čtenáře. V listopadu bude možné vyhrát propisky, tašky i svíčky, které klienti v rámci pracovní terapie montují, malují a balí.

Zároveň se Týdeník Rozhlas stal mediálním partnerem Projektu Šance.

Děkujeme a těšíme se na spolupráci.


18. září
V pátek 18. 9. vyšel první inzerát na podporu prodeje předmětů, které v rámci pracovní terapie montují nebo malují klienti Projektu Šance.

Zájemce inzerát směroval na speciální webovou stránku / e-shop, který jsme k prodeji věcí zprovoznili.

Inzerát uveřejnil ekonomický týdeník E15.

Děkujeme.


2. září
Pro rok 2009 a 2010 řady generálních partnerů rozšiřuje společnost TNT Post ČR, s.r.o., člen koncernu TNT, která bude adresně distribuovat pro Projekt Šance, o.s., 100 000 dopisů českým firmám, které obdrží nabídku odkupu výrobků z pracovní terapie českých „dětí ulice“.

Přes velké problémy, které tento rok přináší, jsme velmi rádi, že problémy z předchozího roku se tím daří pomalu řešit.

Děkujeme.

TNT Post


2. září
Nákup propisek opět podpořila společnost PLASTMONT BUREŠ, s.r.o.
Za 30 000 Kč opět nakoupíme díly propisek pro pracovní terapii.

Děkujeme…


28. srpna
Odměny pro klienty za práci přesáhly 200 000 Kč, podívejte se do statistiky…

aktuální statistika


18. srpna
Jedním z největších překvapení v roce 2009 byl dar od společnosti Baťa, a.s., která věnovala celkem 573 letních bot klientům Projektu Šance.

Děkujeme…


13. 8.
Aktuální výstavou v galerii Rudolfinum „Spodní proud“ opět klienty s Lászlem osobně a fenomenálně provedl ředitel galerie Dr. Petr Nedoma.

Asistent sdružení Pavel Kozler k tomu říká: Na začátku nás bylo s Lászlem 14. Když jsme si na závěr prohlíželi výstavu Damiena Hirsta, bylo nás víc než 20. To se mi vždycky líbí. Jak postupujeme výstavou v galerii a pan Dr. Nedoma v rámci výkladu uvažuje, jaké pohnutky umělci měli, nenápadně se k nám přidávají další návštěvníci, kteří s námi popocházejí dál. Mám dojem, že někteří ani neví, kdo nás provází, ale výklad i úvahy je baví stejně jako nás. Na konci pak spolu s námi zatleskali.

Možná si říkáte, že pro „děti ulice“ je podobná instituce náročná. Výklad a lidský přístup pana ředitele i jeho trpělivé odpovídání na dotazy klientů ale vše převedou do krásného kulturního zážitku, který snad osvěžuje duše nás všech.

Převzato z: www.kultura.idnes.cz
Nedoma z galerie vybudoval významnou instituci pracující stylem kunsthalle, tedy pořádáním dočasných výstav, nikoli budováním sbírek. Za patnáct let existence si galerie vydobyla pevné místo na tuzemské výtvarné scéně.
Zaměřuje se na současné umění světové i české, snaží se hledat nové souvislosti v díle umělců již známých nebo výtvarníků mladých, případně dosud opomíjených.




10. srpna
Sortiment věcí, které klienti v rámci pracovní terapie vyrábějí, skládají nebo upravují, se nezastavuje. V letní mediální kampani se nově objevila i svíčka a pomalu se připravuje realizace dalších nápadů…



3. srpna se Projekt Šance i s klienty zůčastnil milého představení Divadla Ungelt na Letní scéně.
S klienty se vyfotil umělecký ředitel divadla Milan Hein i Petra Janů, které dokázala, že rockerky nestárnou.
Ještě několik dní pak klienti mysleli na setkání s Martou Kubišovou, která je překvapila svou lidskostí a každému z nich osobně popřála, aby se jim dařilo.



27. července
Statistika pracujících klientů se i v tomto roce vyvíjí více než příznivě. S trochou štěstí se stejně jako v minulém roce až 20 % klientů z pracovní terapie zařadí do „běžného“ života.

Rovněž program podporovaného bydlení funguje podle našich představ. Podle délky ubytování klienti platí jednu třetinu – polovinu i dvě třetiny ubytování. Bude-li se vše vyvíjet dobře, budou si někteří klienti od příštího roku platit bydlení sami.

aktuální statistika


25. července
V pátečním magazínu Hospodářských novin ve Víkendu vyšel článek inspirovaný úvahami Lászla Sümegha…

Jako koordinátor Projektu Šance pomáhá hladovým...

23. července
V červenci potvrdila svou podporu Projektu Šance i společnost ČEPS, která je jedním z hlavích partnerů roku 2009. Ve prospěch odměn pro klienty věnuje celkem 20 000 Kč.


2. července
V prvním pololetí 2009 Projekt Šance dále podpořili:

Amádeus Real, a.s.30 000 Kč
Elpro Energo, spol. s r.o.30 000 Kč
Příhoda, s. r.o.5 000 Kč
BigBoard Praha, a.s.10 000 Kč
ROHDE & SCHWARZ - Praha, s.r.o.10 000 Kč
Nadace Nadaných (Ing. K. Štěpánek)5 000 Kč
HSBC Bank plc - pobočka Praha75 000 Kč
ZJP, s.r.o.10 000 Kč

Velké poděkování ale patří rovněž desítkám firem, které objednávají především propisky z pracovní terapie klientů.
Bez jejich podpory bychom projekt nedokázali realizovat dlouhodobě.

Jen díky podpoře dárců z řad veřejnosti ale dokážeme přežít i krizový rok 2009. Děkujeme Vám všem, kteří nám fandíte a podporujete nás.

II. dopis pro RODINU „dětí ulice“

25. června navštívil Dům Šance – pracovní terapeutickou dílnu jeden z partnerů Projektu Šance. Osobně se na klienty přišel podívat generální ředitel HSBC Bank plc - pobočka Praha Adrianus Johannes Martinus Van Den Berkmortel. Všechny nás překvapil svou lidskostí.



15. června obdržel Projekt Šance, o.s., audit účetnictví 2008 a rovněž audit v rámci využití darů od právnických osob/společností.

Audit účetnictví 2008

5. června potvrdil Marek Eben svou účast jako moderátor na druhé výstavě – vernisáži fotografií Projektu Šance.


20. května se v divadle Ungelt uskutečnilo setkání zástupců společnosti Manpower a Projektu Šance. Jednání za Projekt Šance podpořila osobně Marta Kubišová, jedna z patronek Domu Šance.
Díky uzavřené dohodě se Manpower bude spolupodílet na všech svých pobočkách v ČR na prodeji propisek z dílny klientů Projektu Šance.


13. / 14. / 15. května května proběhla veřejná sbírka ve prospěch Projektu Šance, o.s. Do sbírky se zapojili školy a studenti z celé ČR a veřejnosti nabízeli propisky smontované klienty Projektu Šance, „dětmi ulice“, a pohlednice. Pokud dárce pošle pohlednici zpět Projektu Šance, nejen že se zaregistruje do Rodiny „dětí ulice“, ale zároveň obdrží další informace o činnosti Projektu Šance a především další propisku, kterou smontoval jeden z klientů v pracovní dílně.


12. května se László Sümegh zúčastnil dne osobností, kam ho pozvali studenti gymnázia z Mozartovy ulice z Pardubic.

Dokument ke stažení


15. dubna
V rámci možností klienty fotíme.

První fotku, kterou Vám dnes představujeme, nafotil náš „skoro dvorní“ fotograf Aleš Vlachovský a vznikla v rámci focení pomalovaných tašek.
Druhou nafotil Pavel Kozler během služby ve streetcentru.


1. dubna
Odměna klientů za práci v pracovní terapeutické dílně za 11. týden dosáhla 9 355 Kč.
Podívejte se na statistiku, kolik klienti Projektu Šance na odměnách dostali za první dva měsíce roku 2009.

Otevřený dokument

18. března
Proběhla veřejná sbírka ve prospěch Projektu Šance, o.s. Do sbírky se zapojili školy a studenti z celé ČR a veřejnosti nabízeli pohlednice. Pokud dárce pošle pohlednici zpět Projektu Šance, nejen že se zaregistruje do Rodiny „dětí ulice“, ale zároveň obdrží další informace o činnosti Projektu Šance a především propisku, kterou smontoval jeden z klientů v pracovní dílně.


16. února
Terapie prací přinesla i nový příběh, ze kterého máme radost. Klient Martin o dílně věděl už dlouho. Několikrát ji i navštívil, ale patřil mezi „cestující“ klienty, a tak se zdržel zpravidla jen pár týdnů. Jednou mu ale László vyhuboval, skoro na něj křičel (László tomu říká maďarský temperament), že takhle nemůže žít a že má přece na víc než spát na lodi pro bezdomovce. Bylo jen na Martinovi, jak to přijme. Mohl říct, „co tě to zajímá, to je můj život“, a nebo mohl pochopit, že má být rád, že o něj má někdo starost a zajímá se o to, jak žije a co by se s tím dalo dělat... Podařilo se to. Nejen že Martin přijal nabídku v terapii prací, ale rovněž využil možnost podporovaného bydlení. Vzhledem k tomu, že je talentovaný a rád kreslí, využili jsme nabídku jedné společnosti, která se shodou okolností chtěla zapojit do podpory terapie prací „dětí ulice“. Martin pro ně pokresloval-maloval tašky. Těsně před uzavřením dohody o spolupráci ale tato společnost od projektu ustoupila. Mrzí nás to, ale uděláme vše pro to, abychom nezklamali alespoň Martina a jeho důvěru v nás.

O tašky už projevila zájem jedna firma a jedna členka z Rodiny „dětí ulice“. Děkujeme.


30. ledna podepsal László Sümegh smlouvu na dar od nadace OKD. V grantovém řízení pro zdraví udělila nadace OKD Projektu Šance grant na nákup dílů propisek v celkové hodnotě 200.000 Kč.

27. ledna potvrdila společnost CETELEM další podporu Projektu Šance, o.s. V roce 2009 podpoří CETELEM Projekt Šance už druhým unikátním darem ve výši 600.000 Kč. Tato částka bude využita na provoz pracovní terapeutické dílny a provoz sdružení, především na nájem nouzového provozu Domu Šance.

23. ledna poděkoval Projekt Šance nejstarší umělkyni, která podporuje naše aukce. Jitka Válová podpořila v roce 2008 už třetí aukci. Všechna její díla se vždy prodala s velkým zájmem.

Více informací o J. Válové…


Hned první aktualitou v roce 2009 je, že jsme přežili a všechny provozy Projektu Šance pro klienty běží dál… více informací v dopise Rodině a přátelům…