S. O. S.
Archiv aktualit 2010

31. prosince

Je to asi první básnička, kterou jsme v Projektu Šance obdrželi. A tak se s ní v tomto roce s Vámi rozloučíme a přejeme Vám, aby se Vám v roce 2011 JEN dařilo…

V životě stále šanci máš,
na tobě záleží, co jí dáš.
Tak vezmi srdce svoje,
šanci pověz: „Jsi moje.“

Poděkuj andělům, že je máš,
poděkuj andělům, že je znáš.
Životem kráčej s úsměvem a rád,
lásku svoji nech všem lidem znát.

Projektu Šance s úctou k činnosti, jíž pomáhá lidem,
přeje do roku 2011 mnoho štěstí, zdraví a šancí…

Eva Suttnerová

27. prosince

Dnešním dnem jsme uzavřeli statistiku odměn klientů v dílně za rok 2010 + nákladů na podporované bydlení. Celkem jsme v roce 2010 na tyto dvě aktivity vynaložili 750 846 Kč.
A to především díky Vaší podpoře.

Děkujeme.

Aktuální statistika

24. prosince

Doslova k Vánocům jsme obdrželi dva dopisy. Jeden byl odeslán ministrem pro místní rozvoj panem Ing. Kamilem Jankovským a druhý jsme obdrželi od paní Miroslavy Němcové, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Velmi si těchto reakcí vážíme…
Dopis - ministr pro místní rozvoj pan Ing. Kamil Jankovský
Dopis - předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR paní Miroslava Němcová

16. prosince

Ve spolupráci s galerií Vltavín proběhla už III. aukce Umělci „dětem ulice“. Přes organizační problémy se aukce, která se od 15:00 uskutečnila v paláci Žofín, povedla a Projekt Šance prodal přes 90 % darovaných děl.
Prohlédněte si aukční katalog…

30. listopadu

Svým partnerům, přátelům i členům RODINY odeslal Projekt Šance poslední dopis v roce 2010. Mnohé úkoly nás v roce 2011 čekají, ale přežijeme další rok a věříme, že i v příštím roce budeme moci pomáhat…
Dopis


10. listopadu

...se uskutečnila veřejná sbírka ve spolupráci se základními a středními školami. Studenti nabízeli k prodeji minipropisky i propisky z pracovní terapie klientů, které vznikají v Domě Šance.
Zvláště bychom chtěli poděkovat studentům se ZŠ a MŠ T. G. Masaryka ve Fulneku, kteří nám poslali fotografie ze sbírky, které nám udělaly velkou radost.



3. listopadu

Projekt Šance obdržel čestné uznání od Nadace OKD za projekt „Děti ulice se učí pracovat“.
Na večeru převzetí věnoval Projet Šance zástupcům Nadace OKD jednu z částí díla Čtyři roční období „dětí ulice“ 2010. Dílo si s překvapením převzala paní Petra Mašínová, předsedkyně správní rady OKD, a Blanka Týřlová, ředitelka Nadace OKD.



17. října

...se uskutečnil druhý benefiční koncert ve prospěch Projektu Šance – Domu Šance a českých „dětí ulice“. Koncert vymyslela pro Projekt Šance paní Marie Rottrová, jedna z patronek Domu Šance. Celý koncert doprovodila skupina NEŘEŽ v čele se Zdeňkem Vřešťálem. Generálním partnerem koncertu byla společnost CETELEM ČR, a.s.

Jak už se v roce 2011 stalo zvykem, koncertem provázela paní Saskia Burešová, která všechny fascinovala tím, že vypadala krásně jako z Kalendária.

Koncert měl jen pozitivní reakce. Všichni rádi s paní Marií vzpomínali na hity, které provází její život, a mnozí se rádi setkali s hudbou NEREZU.

Záznam koncertu i fotografie o všem jistě dostatečně vypoví…





15. října

S drobným zpožděním jsme pro Vás připravili záznam z koncertu 4TET v Opeře.



Děkujeme za podporu všem partnerům, díky kterým se podařilo koncert zrealizovat.

23. září

Vážení přátelé,
v září jsme vydali další dopis RODINĚ „dětí ulice“ s aktuálními informacemi z Projektu Šance, o.s. Ve statistice naleznete, jaké odměny již klienti v pracovní terapeutické dílně získali.

Těšíme se na setkání s vámi na benefičním koncertě v Divadle na Vinohradech, který Projektu Šance darovala Marie Rottrová, jedna z patronek Domu Šance, ve spolupráci se společností CETELEM ČR, a.s., která je jedním z generálních partnerů.

Dopis
Aktuální statistika


17. října 2010 - Benefiční koncert v Divadle na Vinohradech



Pro více informací klikněte na obrázek

V úterý 27. července byl László Sümegh pozván do pořadu Impulsy Václava Moravce na rádiu Impuls. Z pozvání nejlepším českým moderátorem jsme měli opravdu velkou radost.

Záznam z vysílání naleznete na:
http://www.impuls.cz/clanek/laszlo-sumegh-koordinator-projektu-sance/227987


14. července
A po dalším čtvrtletí si Vám dovolujeme předložit statistiku odměn a podporovaného bydlení.
Skoro půlmilionu korun jsme zatím vyplatili v rámci odměn pro klienty, kteří se učí pracovat, ale snad bychom spíše mohli napsat, že se učí „normálně žít“, a kteří mají zároveň nárok na podporované bydlení.
Aktuální statistika


19. dubna

23. června byl odeslán druhý dopis pro RODINU „dětí ulice“ a přátele a partnery Projektu Šance…

Podívejte se…

Dopis
Příloha k dopisu

9. června přijala zástupce Projektu Šance v Kramářově vile manželka premiéra paní Dana Fischerová. S překvapením přijala jednu z částí díla Slunce dětí ulice a řekla, že se jí natolik líbí, že si je vezme s sebou do Anglie, kam doprovází svého manžela v jeho další práci. Vyrazila nám dech, řekl László Sümegh, když se zeptala, jak může pomoci. Od takto postavených lidí to je jen velmi výjimečný postoj. Bohužel.


3. června

Několik dnů hledáme slova, abychom i my mohli informovat naše přátele a partnery, že zemřel jeden z kmotrů pracovní terapeutické dílny zpěvák Petr Muk.

S Petrem jsme se seznámili někdy okolo roku 2000 a vždy se k nám i ke klientům choval až nezvykle lidsky. Při návštěvách Domu Šance si nezapomněl vzít kytaru a vždy hrál a zpíval. Klienti pak na setkání s ním mysleli několik let.

Petr patří mezi osobnosti a přátele, s jejichž ztrátou mizí i kousek nás samých.

Děkujeme.


2. června

4TET v Opeře byl na začátku jen sen, myšlenka. Protože ta myšlenka inspirovala i lidi z TNT POST ČR, s radostí vám předkládáme několik fotografií dokumentujících celý koncert, který má jen pozitivní odezvy…



Děkujeme za podporu všem partnerům, díky kterým se podařilo koncert zrealizovat.


1. června

Cesta „dětí ulice“ 2010
AUTOR:Klienti Projektu Šance, o.s., „děti ulice“ žijí mezi námi.
NÁZEV DÍLA:Cesta „dětí ulice“ 2010
ROZMĚRY:80,5 X 77,5 cm
TECHNIKA:kombinovaná
AUTORSKÝ HONORÁŘ:dar

Dílo vzniklo jako poděkování pro společnost ČEPS, a.s., za její dlouhodobou podporu a pomoc českým „dětem ulice“. Dílo bylo předáno 31. května 2010 v rámci benefičního koncertu 4TET v Opeře.


20. dubna

Vážení přátelé,
srdečně Vás zveme na benefiční koncert, který pro Projekt Šance uspořádala společnost TNT POST ČR ve spolupráci se Státní operou Praha.

4TET v Opeře bude ojedinělé setkání se skvělými umělci v kouzelném prostředí Státní opery Praha.

Těšíme se na setkání s Vámi.

K prodeji jsou určeny partnerské vstupenky v přízemí za 590 Kč/ks
a dále vstupenky na II. balkoně za 420 Kč/ks.

Vstupenky si můžete objednat:

tel.: 224 827 378
e-mail: info@sance.info

Nebo si můžete své místo vybrat v síti společnosti TICKETPORTAL:
www.ticketportal.cz

Tým Projektu Šance.

více informací


19. dubna

V dubnu odeslal Projekt Šance I. dopis pro RODINU a přátele „dětí ulice“ 2010.

Podívejte se…

Dopis
Info 2009
Obálka malovaná klienty


18. dubna

Stopy „dětí ulice“ 2010
AUTOR:Klienti Projektu Šance, o.s., „děti ulice“ žijí mezi námi.
NÁZEV DÍLA:Stopy „dětí ulice“ 2010
ROZMĚRY:127 X 77,5 cm
TECHNIKA:kombinovaná
AUTORSKÝ HONORÁŘ:dar

Dílo je poděkováním pro prof. Václava Riedlbaucha za jeho dlouhodobou podporu a pomoc.
Dílo je osobním darem pro jmenovaného.


13. dubna
SMS od jednoho z klientů Domu Šance, který se učí pracovat v rámci pracovní terapeutické dílny…

Dobrý den vám přeje zlobidlo Martin. Jak se máte? Asi pracovně jako já. No ale k věci,
děkuji vám, že díky vaší trpělivosti vám můžu psát sms. Martin


12. dubna

Slunce „dětí ulice“ 2010
AUTOR:Klienti Projektu Šance, o.s., „děti ulice“ žijí mezi námi.
NÁZEV DÍLA:Slunce „dětí ulice“ 2010
 Slunce „dětí ulice“ má čtyři části a inspirací pro jeho vznik bylo benefiční představení Marty Kubišové v divadle Ungelt dne 6. 11. 2009.
ROZMĚRY:41 X 43 cm
TECHNIKA:kombinovaná
AUTORSKÝ HONORÁŘ:dar

Dílo se dělí na čtyři části a je poděkováním pro čtyři české osobnosti veřejného života.
Dílo je osobním darem pro jmenované.

Děkujeme za Vaši podporu.

1) Ing. Jan Fischer, CSc. s manželkou2) Václav Malý
3) JUDr. Petr Šimerka s manželkou4) Cyril Svoboda


3. března
Pracovní terapie klientů Projektu Šance pokračuje od 4. 3. 2010 plynule dál. Podívejte se s námi do statistiky, kolik jsme už klientům vyplatili na odměnách za to, že se učí pracovat… Někdy se nám klienti vymlouvají, že nemůžou pracovat rychle a intenzivně, že přeci jen pracují poprvé v životě, takže musí pomalu. Budou potom překvapeni, co je čeká v běžném životě a běžné práci... ale snaží se, a i za to si jistě zaslouží pochvalu.
aktuální statistika


29. ledna
...přijal zástupce Projektu Šance rovněž ministr kultury ČR prof. Václav Riedlbauch. Projekt Šance se s panem ministrem seznámil už v dobách, kdy vedl umělecký provoz Akademie muzických umění. Od té doby se datuje spolupráce a klienti mohou navštěvovat koncerty na AVU. Profesor Riedlbauch o Projektu Šance tenkrát napsal:

Naše poraněná mláďata
Před časem, když jsem působil jako vedoucí Uměleckého provozu Hudební fakulty AMU, kde jsem měl na starosti přípravu a organizaci veškeré veřejné aktivity školy, jsem potkal představitele občanského sdružení, které se stará o naše poraněná mláďata žijící ve strašných podmínkách, doslova na okraji společnosti. Uvědomil jsem si, jak mlčky chodím i já okolo věcí, které by mne trápit měly, jak jsem vlastně naivní, když si myslím, že nějaké institucionální zajištění může těmto chudákům pomoci. Snažil jsem se vyjít vstříc těm, kdo se pokoušeli seznámit postižené děti a mladistvé i s jiným světem, než ve kterém se ocitli oni, samozřejmě i za cenu, že naše snaha nechat na ně působit hudbu a divadlo se může minout účinkem. Povedlo se, přišli. Asi byli zaskočeni, neodešli však. Obdivoval jsem a obdivuji práci obětavců neváhajících nasazovat své zdraví, mnohdy i bezpečí své a svého nejbližšího okolí, aby alespoň něco málo dali těm potřebným. Postupně jsem měl možnost poznat něco málo z toho, co skutečně dělají, i hloubku celého problému, jenž by naši bohorovnou společnost trápit měl. Jestliže se dnes naskýtá eventualita udělat další krok pro vylepšení a pro pozitivní pocit oněch nešťastníků, že nejsou zcela „odepsáni“, připojuji se z celého srdce se svým doporučením a prosím, aby se k žádosti občanského sdružení přihlédlo a pomohlo se mu. Zdá se mi, že naší jedinou správnou cestou je cesta prevence a dodávání sebedůvěry těm, kdo se bez ní zmítají jako všichni jim podobní ztroskotanci.

Vedle žádosti o podporu přijal profesor Riedlbauch i dárky z pracovní terapie klientů a měl radost, že přes nepřízeň… se Projekt Šance i nadále rozvíjí.


28. ledna
...se uskutečnilo novoroční benefiční představení v divadle Ungelt za podpory personálních agentur Manpower a Start Peple, které v roce 2009 získávaly brigádníky, kteří propisky z pracovní terapie klientů prodávali na ulici.

Přestože představení se účastnily spíše mladší generace z řad partnerů i zaměstnanců obou společností, Marta Kubišová, jedna z patronek Domu Šance, si svou lidskostí opět všechny získala.

Táňa Fischerová, jedna z dalších patronek Domu Šance, všechny přítomné překvapila nejen milým setkáním, ale rovněž četbou úvahy od J. S. Bacha, který svou mystickou vyspělostí dokázal, že nebyl jen géniem hudebním.


15. ledna
odeslal Projekt Šance jednu z dalších proseb o podporu projektu Domu Šance vzhledem k tomu, že od starosty Prahy 5 Milana Jančíka dostal Dům Šance i s klienty „dětmi ulice“ v dubnu 2008 „vyhazov“ na ulici. Nezalekli jsme se však (i když se lidé okolo pana starosty snažili…) a provoz pracovní terapeutické dílny jsme přestěhovali do nouzových prostor. Pro dlouhodobou práci s klienty, která je ve své podstatě náročná, ale potřebujeme dlouhodobé, stabilní a vyhovující zázemí.

Z toho důvodu požádal László Sümegh, koordinátor Projektu Šance, o podporu i ministra práce a sociálních věcí JUDr. Petra Šimerku, který těsně před Štědrým dnem zástupce Projektu Šance přijal na ministerstvu.

Snad nám ten předvánoční termín trochu pomůže…