S. O. S.
KDO JSME, lidé

Za Projektem Šance stojí obyčejní lidé, jsou tu pro LIDI.


Projekt Šance tvoří celá řada odborníků (sexuolog, venerolog, stomatolog, psychiatr, psycholog, všeobecný lékař atd.), kteří vytvářejí jeho odborné zázemí, a zapomenout nesmíme na přátele, kteří se nezištně podílejí na chodu a podpoře sdružení.

Číslem jedna je László Sümegh – zakladatel a koordinátor, také streetworker, sociální pracovník, psychoterapeut, prostě „velký šéf“. Projekt Šance a László Sümegh, to je vlastně jedna „osoba“. László vystudoval mj. umělecké zpracování textilie a stal se nezávislým výtvarníkem. Jeho díla jsou velmi zajímavá a my připojujeme alespoň několik ukázek.



Víte, že László je autorem prvního českého QUILTU (textilní tapiserie na památku člověka, který zemřel na AIDS)? Ten úplně první byl vytvořen pro Jiřího Horského, zakladatele ČSAP, a lze ho vidět na putovní výstavě: Člověk proti nemocem v Národním muzeu České republiky. Potom položil László paletu a cíleně se od roku 1995 věnuje problematice Projektu Šance.

Kde najdete jeho další díla? Účastní se stálé expozice v Panstwowe muzeu na Majdanku v Polsku. V roce 1994 vystavoval na kulturním festivalu INITY 94 v New Yorku (USA) a byl oceněn pamětní plaketou. První autorskou výstavu v ČR měl pod názvem Emotion I. Praha 1995.
Důležitou součástí Lászlova života jsou dvě „děti“ – Bona a Arnold. Dnes už padesátikilová rotvajleří štěňata.

László Sümegh
Původní profesí textilní výtvarník, přesto už mnoho let streetworker a sociální pracovník pro všechny děti a mladé lidi, kteří se ocitli bez pomoci na ulici…


Tím druhým je Pavel Kozler. Pavel je taky šéf, ale jenom takový malý (175 cm). Pavel je trochu filozof – ukázka a původně chtěl jet do Indie. Pak si uvědomil, že tam může najít i to, co má doma, takže už nikam jet nechce a nejraději je doma.

Jádro zůstává, a lidé přicházejí a odcházejí...

O Peerech* ani nemusíme psát. To je život.

*Peer = Peerporadce (klienti, kteří vytvářejí komunikační most pro zkvalitnění sociální práce)