S. O. S.
Aktuality 2014

11. prosince 2014

Ing. Jan Mládek, CSC., ministr,
Ministerstvo průmyslu a obchodu



Celý dokument ke stažení zde:
dopis (pdf)

19. prosince 2014

Přátelé z hotelu Hilton nezapomněli na české „děti ulice“ ani na Vánoce. Naopak. Ještě před Vánoci jim do Domu Šance přijeli předvést, jak se v Hiltonu hoduje, ale samozřejmě to nebylo jen o jídle. Generální ředitel Michael Specking všem sdělil, že přes těžký osud, kteří mnozí z klientů Projektu Šance mají, jsou v hotelech Hilton připraveni nabídnout jim pomocnou ruku ve spolupráci s Projektem Šance, aby nemuseli být v roce 2015 na ulici.

Mnozí z klientů Projektu Šance byli překvapeni vstřícností a přirozeným projevem generálního ředitele pražských hotelů Hilton, který je u slavnostního stolu osobně obsluhoval a s každým si rád ochotně podal ruku a promluvil. Nejvíc překvapil Maria, s nímž záměrně mluvil anglicky, když už se na kariéru v hotelu Hilton připravuje, a ten mu dlouze odpovídal YES nebo NOU :), avšak angličtině rozuměl a byl překvapený, že i generální ředitel začínal ve společnosti Hilton u nádobí, tedy stejně jako Mario.



Celý dokument ke stažení zde:
Plakát - pozvánka pro klienty



10. prosince 2014

Unikátní rozhovor jste mohli slyšet na ČRo 1 – Radiožurnálu, když vedle Lászla do studia usedl i jeden z klientů Projektu Šance, který se úspěšně z ulice (z pod mostu) vypracoval až do hotelu Hilton. Přestože jeho osud zčásti známe, je to dojímavý příběh kluka, na kterého se vykašlali máma i táta a který se snaží bojovat za kousek svého štěstí.

Nahrávka pořadu ke stažení zde:
Radiožurnál 10.12.2014 (MP3 - 13MB)

30. října 2014

Vážení přátelé Projektu Šance,
někdy potřebujeme mnoho slov, abychom Vám dokázali napsat, co se u nás děje.

Každý den se snažíme pozitivně ovlivňovat osudy českých „dětí ulice“ a někdy se nám to i daří:) Pustíte-li si video pod tímto odkazem, zhlédnete příběh, který končí happy endem.

A nejen to. Nadační fond pomoci Karla Janečka se rozhodl odměnit ty, co strasti osudu zvládnou a překonají. Tento příběh je právě díky Nadačnímu fondu zaznamenaný kamerou.

Nezbývá, než si na závěr přát jen více takových příběhů…

Srdečně Vás za Projekt Šance, o. s., zdraví

László Sümegh, koordinátor
a Pavel Kozler, asistent



Více příběhů klientů Projektu Šance najdete na www.pomahejtemailem.cz.

15. listopadu 2014

S koncem roku pomalu bilancujeme. Některé příběhy klientů Projektu Šance se blíží k happy endu, u jiných je průběh horší... což ale neznamená, že dveře do Domu Šance jsou neúspěšným provždy uzavřeny. Naopak. Naše práce počítá s tím, že české „děti ulice“ potřebují opakované šance. Jsme zde pro ně a jako průvodci jim můžeme pomoci zlepšit život, změní-li špatné návyky z minulosti a svoje myšlení. Naše otevřené dveře jim pomohou k nové šanci uplatnit se, najít sami sebe třeba v roce 2015...

To vše shrnujeme ve vánočním dopise pro RODINU „dětí ulice“ a přikládáme i pár obrázků...



Celý dokument ke stažení zde:
V. dopis pro RODINU v roce 2014

16. září 2014

Chcete-li se dozvědět nejnovější informace z dění v Projektu Šance, posíláme Vám dopis pro RODINU „dětí ulice“…



Celý dokument ke stažení zde:
IV. dopis pro RODINU v roce 2014

3. září 2014

Když nám z Nadačního fondu pomoci Karla Janečka sdělili, že se už podruhé rozhodli podpořit klienty Projektu Šance, kteří se v rámci pracovní terapie v Domě Šance učí pracovat, měli jsme radost.

Když nám sdělili, že nás podpoří částkou rovnající se 83*122., úsměv nás přešel. Bylo jasné, že se lidé z nadačního fondu evidentně nakazili láskou k číslům stejně jako zakladatel fondu Karel Janeček.

Chcete-li se i Vy dozvědět, jakou částkou Nadační fond pomoci Karla Janečka podpořil pracovní terapii klientů, klidněte na odkaz zde a spolu s námi se můžete do příštího roku obávat jistě nějakého algoritmu, který nám třeba z Nadačního fondu pomoci pošlou...


Lidé z Nadačního fondu pomoci Karla Janečka při návštěvě klientů Projektu Šance v Domě Šance s Lászlem.



Nadačnímu fondu pomoci Karla Janečka se podařilo překvapit nás nejen formou daru, ale i tím, že chtěli, abychom vybrali nejúspěšnějšího klienta za minulý rok, kterému nabídnou přímou podporu.

Moc jsme uvažovat nemuseli. Nejúspěšnějším v minulém roce byl Robin, který od začátku v hotelu Hilton „sekal latinu“, a díky tomu se v krátké době vypracoval k hlavnímu pracovnímu poměru, který mu v hotelu sami nabídli s ohledem k jeho přístupu k práci.

K tomu si stihl založit rodinu a narodila se mu dcera Barborka, která nás při nákupu intenzivně kontrolovala, když zrovna nespala.

Robin s přítelkyní si mohli nakoupit zboží v Ikee a Datartu v hodnotě 30 000 Kč. Byt mají díky tomu až na pár maličkostí úplně vybavený.

Při nákupu je doprovázeli lidé z Nadačního fondu pomoci Karla Janečka a László jako zástupce Projektu Šance.

13. srpna 2014

Pracovní terapeutická dílna běží od července v letním provozu a všichni klienti jsou na brigádách v některém ze spolupracujících hotelů. Mária a Andreje jsme navštívili v malém hotelu Hilton a udělalo nám radost, že nás přišel osobně pozdravit i ředitel hotelu Luca Crocco. Spolu s oběma kluky je na fotce i László Sümegh, koordinátor Projektu Šance, a Michaela Slabá z personálního oddělení hotelů Hilton.



Martina jsme přijeli „zkontrolovat“ do hotelu Corinthia, kde pod společností AB Facility pracuje v prádelně hotelu a od začátku má jen samé pochvaly – až na pár zaspání, o kterých se nám zapomněl zmínit :-)


17. července 2014

V kampani v roce 2014 se objeví nejnáročnější vizuál, který jsme kdy použili. Vizuál připravila YASHICA, s. r. o., a doladili jsme jej vlastními silami.

Nápad postavený na tom, že naivní umění stojí miliony, ale naivní kluk… věřte, že i nám se taková pravda těžko říká, a proto všechny programy Projektu Šance směrují klienty k samostatnosti a nezávislosti.

V rámci Domu Šance je prvním stupněm pracovní terapeutická dílna, s níž ruku v ruce funguje i program PODPOROVANÉHO BYDLENÍ, a následují brigády a trvalý pracovní poměr, který nám umožní vyřešit i dluhovou past, do které se většina klientů dostala v předešlém životě.

Do kampaně se aktuálně zapojují vydavatelské domy Economia, Burda Praha, Empressa media a další mediální partneři: outdoor akzent, CLV, IDS, RAILREKLAM…

Cílem kampaně je zvýšit návštěvnost stránek POMÁHEJTE MAILEM, kde krátce – stručně a hlavně obrázkově komunikujeme příběhy jednotlivých klientů…

Celý dokument ke stažení zde:
 Projekt Šance, vizuál 2014


17. července 2014



Dokument ke stažení zde:
Dopis - Úřad vlády České republiky, 9. července 2014

15. května 2014

Další dopis pro RODINU „dětí ulice“ a přátele Projektu Šance si můžete přečíst níže. Dopis je plný obrázků, fotek a telegrafických aktualit z dění u nás…



Celý dokument ke stažení zde:
II. dopis pro RODINU v roce 2014

14. května 2014

14. března se uskutečnila poprvé v České republice mše svatá za české „děti ulice“. Tímto nápadem, uspořádat obřad za klienty Projektu Šance, László inspiroval dobrovolníky z Alfa kurzů, který od ledna běžel v Domě Šance, a mší svatou toto setkávání vyvrcholilo v kostele sv. Václava na náměstí Svatopluka Čecha v Praze 10 – Vršovicích, kousek od Domu Šance. Přítomnost na Alfa kurzech byla pro klienty vždy dobrovolná, a jejich účast, lze říci, garantovalo jídlo, které křesťanští dobrovolníci pro klienty připravovali. O to víc nás překvapil zájem klientů o mši svatou, a to i těch, kteří se Alfa kurzům bránili. Mnohé z nich mše oslovila a inspirovala k zamyšlení sama nad sebou, nad svým životem a osudem a většina z nich si přišla i pro požehnání od kněze, který se klientům Projektu Šance věnoval tak, že to ostatní zúčastněné až překvapilo. Při mši se pomodlili v naději za svůj lepší život a dojetí přešlo na všechny přítomné. Fotky z tohoto výjimečného setkání plného emocionálního vzepětí snad atmosféru dokumentují.

23. března 2014

Do projektu POMÁHEJTE MAILEM připravujeme další sérii fotek klientů. První fotka znázorňuje, kdy na tom byli nejhůře. Druhá je z pracovní terapie Domu Šance a třetí z jejich práce/brigády – dalšího života po Domě Šance. Kéž je těch třetích fotek co nejvíce.

Více informací: www.pomahejtemailem.cz

20. března 2014

Dění v Projektu Šance se nezastavuje ani v roce 2014. Hned první dopis pro RODINU „dětí ulice“ shrnuje několik okamžiků z roku 2013, a mnohé příběhy a životní osudy klientů Projektu Šance, „dětí ulice“, jsou teprve před námi. Držte nám palce, ale hlavně klientům, aby v sobě našli sílu překročit svůj handicap a jít životem dál.



Celý dokument ke stažení zde:
I. dopis pro RODINU v roce 2014

12. března 2014

27. února navštívila Dům Šance Jeho Excelence pan Pető Tibor, velvyslanec Maďarské republiky, který se setkal i s klienty Projektu Šance, již se právě věnovali pracovní terapii a připravovali se na svoji budoucnost…
Návštěvu pana velvyslance jsme „tajili“ do poslední chvíle, protože není běžné, aby se takto vysoce postavený diplomat zajímal o sociální projekt v zemi, kde reprezentuje svou domovinu. Panu Petőmu není problematika „dětí ulice“ cizí. Lászla za jeho přístup a snahu pochválil a popřál mu další sílu a vytrvalost.
Činnost Projektu Šance jej velmi oslovila a je hrdý, že někdo s maďarským původem, jako je László, se snaží v České republice pomáhat.