S. O. S.
Aktuality 2020
27. října 2020

Projekt Šance

Záštitu nad vánoční kampaní Projektu Šance převzal
Jeho Excelence Mons. Václav Malý, pomocný biskup pražský.
Panu předsedovi Sümeghovi, jeho spolupracovníkům i všem, kdo Projekt Šance podpoří,
děkuji za pomoc těm, kteří jsou v duchovní, duševní i tělesné nouzi
a jimž Projekt Šance otevírá novou životní perspektivu.
Foto © Petr Adámek
(22. září 2011 kostel Nejsvětějšího Salvátora – benefiční koncert pro české „děti ulice“ )


16. prosince 2020

Tak to se nám ještě nestalo. Zájem o voskové malované svíčky nám letos doslova vyrazil dech a překvapilo nás to jako silničáře sníh v prosinci:):):) Takže Martin teď chodí do Domu Šance i o víkendu a maluje a maluje…



25. října 2020



V listopadu si dílo sklářského Mistra Martina Janeckého vyšlo na samostatnou předaukční „výstavu“ do pasáže České národní banky u Senovážného náměstí.

Martin Janecký je jedním z mála lidí na světě, který ovládá techniku tvarování sklářské bubliny zevnitř. Laicky řečeno, Martin tvaruje ještě horké sklo na píšťale zevnitř i vně do nejmenších detailů.

Dílo s názvem „bez názvu“ zde bude do 10. prosince přemýšlet o životě a tak… Doufáme, že v uvedený den jej předáme úspěšnému dražiteli…



22. listopadu 2020



20. října 2020

Na životy klientů Projektu Šance nám nově ve streetcentru pomáhá dohlížet Gautama Buddha :-)



22. října 2020

Konec roku je na dosah a nám nezbývá než bilancovat letošní rok i celých
25 let
Projektu Šance.

Vánoční dopis mnohé napoví, ale nezapomeňte si prohlédnout přílohu, ve které Vás pozveme na novoroční koncert (který se možná i uskuteční:), a hlavně si můžete přečíst, jak má Lászla, šéfa Projektu Šance, prokouknutého MUDr. Milena Černá, předsedkyně Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, která jeho snahu pomáhat sledovala od prvních krůčků…
Dokumenty ke stažení:
Projekt Šance - vánoční dopis [580kB]
Projekt Šance - pozvánka na koncert [830kB]

Pozvánka na koncert




12. října 2020

Digitální agentura Benefico, se kterou od minulého roku spolupracujeme (k 13. 11. budeme spouštět nový e-shop, který pro nás také vytvořila), připravila rovněž nový web k projektu POMÁHEJTE MAILEM. Bannery na podporu kampaně jsou hotové. Podařilo se jim to na první dobrou…



14. října 2020

Než jsme se dostali k tomu, abychom přidali audio z Českého rozhlasu z Radiožurnálu (natočený po karanténě) do aktualit, už tady máme další „korona průšvih“.

Na dva týdny vzhledem k okolnostem přerušujeme provoz pracovní terapie v Domě Šance, ale streetcentrum bude fungovat bez přerušení, i když s omezeným počtem klientů, což je dost nepříjemné (pro klienty, ale i pro nás, kteří jim tuto službu vytváříme), avšak nezbývá nám všem, než se s tím smířit.



8. října 2020

Na září letošního roku naplánovaný koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers jsme úspěšně odložili o krásných 365 dnů a co se stane s novoročním koncertem naplánovaným na 31. ledna 2021? To s námi můžete s napětím sledovat…

V každém případě jsme na repertoáru s paní Editou aktivně spolupracovali (měla z toho radost:) a už teď Vám můžeme pár šlágrů, které asi zazní, představit:

Dvořák – Going Home
Dvořák – Rusalka – O měsíčku
Lloyd Weber – Cats – Memory
Brodszky – Be My Love
Kaempfert – Strangers In The Night
Cohen – Hallelujah
Bernstein – I Feel Pretty
Amazing Grace – traditional
Gershwin – Summertime
Deep River – spiritual

Ať to dopadne jakkoliv, s radostí si Vám dovolujeme představit vizuál, který bude koncert doprovázet. Držte nám palce a těšte se na pozvání, budeme jej posílat ve vánočním dopise.


Dokument ke stažení:
Edita Adlerová - slavné světové melodie [830kB]


20. září 2020

A na světě je říjnový dopis z Projektu Šance. Říkáme si, že jedna fotka vydá za odstavec textu, ale jak prožíváme s našimi klienty jejich životy, jejich osudy, jsou i ty texty zajímavé. Tedy doufáme. Snad.



Dokument ke stažení:
IV. dopis pro RODINU v roce 2020 [740kB]


10. září 2020

Krok za krokem se pomalu připravujeme na první novoroční koncert Projektu Šance, který se uskuteční 31. ledna 2020 v Obecním v domě v Grégrově sále. Vážení partneři Projektu Šance právě schvalují umístění svého loga a my se těšíme, že Vám vizuál už brzo budeme moci představit. První prostorovou zkoušku zvuku jsme nemohli nezaznamenat. I když je záznam amatérský (na mobil), dělíme se o něj s vámi.






3. září 2020

Naše oblíbená charitativní akce/aukce je na dosah. 1. září bylo zahájeno I. kolo – on-line aukce, které bude probíhat až do 10. prosince 15:00. Ve stejný den hned v 17:00 na ni naváže II. kolo – sálová aukce, v Kamenném sále v Ostrovní ulici 222/8 v Praze 1.

Vřelé poděkování patří samozřejmě všem umělcům, a stejně tak majiteli Galerie Vltavín panu Robertovi Hédervárimu, který aukci zaštiťuje a na každém kroku nám při její realizaci pomáhá.

Měla to být letos krásná velká výroční aukce k 25 letům Projektu Šance. Karanténa nám z ní udělala aukci komorní, zato doslova exkluzivní. Podívejte se na web www.AukceSance.cz.

Zvláště hrdí jsme nejen na průvodní texty, ale také na snímky z předávání děl – tak letos umělci „dětem ulice“ mají nejenom jméno, ale i tvář. My máme hotovo. Teď je to na Vás. Můžete dražit… :)


2. září 2020

Žádnou velkou oslavu okolo toho neděláme, ale víte o tom, že László Sümegh a jeho Projekt Šance mají letos výročí 25 let – s „dětmi ulice“? Jeden dárek jsme si dopřáli. Poprosili jsme bývalou ředitelkou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové paní MUDr. Milenu Černou, nynější předsedkyni správní rady, o komentář k Lászlovým „pětadvacetinám“. Vyjádření paní doktorky v žádném případě není banální. Stačil jí malý prostor, aby vystihla, jak má Lászla prokouknutého. Koneckonců… sledovala ho od prvních krůčků v sociální sféře, a co si o jeho čtvrtstoletí myslí, si můžete přečíst už teď.

Dokument ke stažení:
Projekt-Sance-Mudr-Cerna-Laszlo-Sumegh.pdf [3,5MB]


8. června 2020

Tento plakát nám visí od 3. června v Domě Šance před vstupem do dílny – pracovní terapie. Více o této fotce a příběhu Vám napíšeme v říjnovém dopise pro RODINU „dětí ulice“.

A měj se dobře, raubíři.





28. května 2020

Korona období je téměř za námi, ale jeho dozvuky budou pro mnohé patrné ještě pár měsíců. V červnovém dopisu se obracíme se zvláštní prosbou na dárce Projektu Šance a doufáme, že díky jejich podpoře se podaří doplatit platby, které se nám v březnu zaplatit nepodařilo.

Dokument ke stažení:
II. dopis pro RODINU v roce 2020 [600kB]




25. května 2020

„KORONA období“ je pro Projekt Šance a jeho klienty obzvlášť těžké. O to víc nás a další vybrané neziskové organizace potěšilo, když si někteří vzpomněli právě na potřebné – na ty, kteří jsou „více opomíjeni“, jak to vlastními slovy vyjádřil umělec Jan Kaláb. Ten ve spolupráci s Galerií KODL a Trafo Gallery zrealizoval aukci, jejíž výsledek velmi mile překvapil všechny zúčastněné. Ještě než Vám prozradíme aukční výsledek Honzova zobrazeného díla VIRUS 0420 (Anticovid), musíme napsat, že o tento výnos se podělilo rovným dílem 5 vybraných neziskovek.

Obdarovány byly tyto organizace: Pečovatelské centrum Praha 7, Aliance pro individualizovanou podporu, D.O.M.A., Projekt Šance a Centrum Paraple. Poslední, pátou organizaci vybral úspěšný vydražitel osobně. Celkově dražitelé v aukci přihazovali až na částku 850 000 Kč. Každá ze zúčastněných organizací obdržela fantastických 170 000 Kč ve prospěch své činnosti.

Děkujeme.

Foto: Silvie Kořenková



8. května 2020

Tak to se nám ještě nestalo. Rok plánujeme koncert k 25. výročí Projektu Šance, a než jsme se rozkoukali, tak vidíme, že se koncert uskuteční úplně jindy, než jsme mysleli.

Alespoň teď máte možnost hrát s námi hru: Poznej rozdíl:)

Vystoupení ctěného pana Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers pro Projekt Šance v Obecním domě 2. září 2020 – ve slavné Smetanově síni – se tímto odkládá na den přesně o rok, tedy na 2. září 2021. A nepřijdete ani o vybraný „repertoir“, jak by řekl Ondřej Havelka. Těšíme se na Vás:)



29. dubna 2020

Milí přátelé,

do poslední chvíle jsme upřímně a naplno věřili, že do konce dubna přijdou od vlády ČR pozitivní zprávy o možnostech realizace větších kulturních akcí, jakou mělo být i benefiční vystoupení ctěného pana Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers pro Projekt Šance v Obecním domě 2. září 2020 - ve slavné Smetanově síni.

Místo toho se k nám však dostaly informace, že vláda až do konce prázdnin nepovolí akce s kapacitou vyšší než 200 lidí. To nás bohužel nutí vážně pochybovat o tom, že 2. září již bude dovoleno zaplnit Smetanovu síň, jejíž kapacita je 1259 míst.

Vzhledem k nám dobře známému rozsahu organizace této akce a dalším případným neočekávaným „koronavirovým“ komplikacím jsme se rozhodli pro Vaši i naši jistotu celou akci raději přeložit na nový, mnohem pravděpodobnější termín - přesně o 365 dnů :) později.

Tento náš chystaný charitativní koncert s tímto, jak by Ondřej Havelka řekl, „repertoirem“, bude tedy k vidění a slyšení 2. září 2021 na témže slavnostním místě, přičemž doufáme, že „korona období“ už pro nás všechny v naší zemi bude jen pouhou vzpomínkou.

Omlouvám se Vám každopádně za komplikace s posunutím termínu koncertu. Ale doufám, že tyto nečekané důvody pochopíte.


14. dubna 2020

KORONA VIRUS

V Projektu Šance jsme doufali, že karanténa a vládní omezení nebudou tak dlouhé a že se naší činnosti příliš nedotknou ani finančně.

Museli jsme ale uzavřít obě naše centra a aktuální situace se dotýká i příspěvků od dlouhodobých dárců, se kterými jsme počítali. Mnohé z nich ohrožuje vyhlášený stav nouze natolik, že pomoc pro nás přerušili a vyčkávají.

Stav nouze… ano, to je současnost Projektu Šance. Otázka, z čeho budeme platit klientům bydlení a z čeho jim budeme vyplácet pomoc, je naše akutní starost. I za této situace se snažíme pro klienty dělat maximum, neboť je to velmi ohrožená skupina. Normálně dostávají klienti, kteří fungují v terapeutické dílně Domu Šance, výplatu za provedenou práci. Nyní drží klienty nad vodou „KORONA existenční příspěvek“, jenž jim vyplácíme každé pondělí, aby alespoň ti, co se snažili srovnat, měli na nejnutnější denní potřeby. Jsou rádi, že od nás dostali roušky šité dobrovolníky. Naštěstí se nám nyní naskytla možnost osladit klientům život alespoň spoustou cukrovinek, které jsme pro ně dostali od společností Nestlé a Globus.

Stav nouze je jako domino – už v březnu jsme neuměli zaplatit plánovanou splátku nájmu za Dům Šance a v dubnu musíme zaplatit bydlení klientům na květen, dále elektřinu a na cestě jsou ještě nezaplacené díly propisek objednané v lednu (to jsme ještě nic netušili) na celý rok do pracovní terapie Domu Šance.

Nevzdáváme se a věříme, že všichni, nejen my v Projektu Šance a naši klienti, tuto krizi zdárně překonáme a dojdeme do časů, které budou více k žití.


5. března 2020

A ještě jedna vzpomínka z minulého roku… László byl hostem Českého rozhlasu…



3. března 2020

I když je prosincová aukce ještě daleko… už dnes Vám můžeme prezentovat
jedno z ústředních děl, které bude za letošní aukci „mluvit“ – tady je:

Projekt Šance

Autor:László Sümegh
Název:Setkání…
Technika:Kombinovaná technika
Rozměry:167 x 167 cm
Rok vzniku:2015


Autor díla zažil fatální setkání mezi nebem a zemí, na JIP v Nemocnici Na Františku.
Setkal se se světlem, s krásou v nás. S krásou, která v každém člověku potřebuje každodenní péči, aby byla pravdou.

Autorské motto:
Věřím ve světlo v nás.
Navzdory realitě, co jsou schopni lidé dělat…



1. března 2020

Jeden koncert úspěšně skončil a nový je před námi. 2. září 2020 zazpívá a možná i zahraje Ondřej Havelka a jeho Melody Makers v Obecním domě ve Smetanově síni pro „děti ulice“ – a nebude to koncert ledajaký... Budeme jej totiž opakovat kvůli mimořádnému úspěchu z roku 2018. Rapsodie v modrém pokoji je dost možná to nejlepší „vystoupení“, které Melody Makers kdy měli. Víte, jak vlastně „Rhapsody in Blue“ vznikla? Pokud ne – musíte přijít! Nejenže Vás s historií vzniku této skladby Ondřej Havelka seznámí, ale jeho Melody Makers Vám ji autenticky zahrají a věřte – bude to zážitek.



28. února 2020

Záštitu nad koncertem 2020 převzali:

Jeho Excelence Mons. Václav Malý,
pomocný biskup pražský

městská část Praha 1

Jeho Excelence Dr. Miklós Boros,
velvyslanec Maďarska
Projekt Šance


25. února 2020

První benefiční Vánoční koncert Projektu Šance se uskutečnil v „šíleném“, těsně předvánočním termínu 22. prosince 2019 v Divadle ABC. Hvězdou koncertu se stal šansoniér Igor Šebo. Všem se koncert moc líbil.



Projekt Šance




20. února 2020

10. února udeřilo na naše streetcentrum v ulici Ve Smečkách, kde se snažíme už 22 let pomáhat „dětem ulice“, zdejší Sdružení vlastníků bytových jednotek. Násilím a bez jakékoliv dohody se vlámali do světlíku, odvrtali nám fabku ve dveřích, přes které jsme měli přístup do domu kvůli odpadu, k poštovní schránce a také k hlavnímu jističi. Je nám velmi smutno z toho, že zde bydlící multimilionáři takto zaútočili na naši funkční charitativní organizaci, která pomáhá těm nejpotřebnějším. S prosbou o pomoc v této záležitosti se nyní obracíme na městskou část Praha 1. Od té máme prostory pro streetcentrum pronajaty už 22 let bez problémů, ale jak to v tuto chvíli celé dopadne, je ve hvězdách...

Další informace naleznete v prvním dopise pro RODINU „dětí ulice“.

Dokument ke stažení:
I. dopis pro RODINU v roce 2020 [1.4MB]