S. O. S.
Aktuality 2021
7. prosince 2021



6. prosince 2021

S koncem roku jsme letos vydali poslední informační dopis o dění v Projektu Šance. Za laskavou podporu bychom chtěli poděkovat Jeho Excelenci Mons. Václavu Malému, pomocnému biskupovi pražskému, za záštitu vánoční dopisové kampaně. A stejně tak děkujeme za podporu a pomoc všem dárcům, díky nimž jsme celý rok 2021 mohli pomáhat „dětem ulice“. Děkujeme Vám.
Dokument ke stažení:
V. dopis pro RODINU v roce 2021 [2.4MB]


22. listopadu 2021

Jak to měl o Vánocích Robin, si můžete poslechnout v audiu… Teď už má život ve vlastních rukou a slíbil, že pro ostatní klienty napeče vánoční cukroví. Trochu se toho bojíme, ale také se těšíme, jak to dopadne…😊





22. listopadu 2021

Děkujeme partnerům aukce Umělci „Dětem ulice“ 2021

                




16. listopadu 2021



15. listopadu 2021


Mentální věk našich klientů nekoresponduje s jejich biologickým věkem. Většina z nich s podobným osudem jako Martin nese své neviditelné postižení po svých předcích… Na podzim se nám zjevil ve dveřích, přišel do pracovní terapie v Domě Šance, objímaje svůj batůžek s medvídkem IINOU. Šťastně se usmíval a řekl mi: „Mám tady kamaráda, koukněte se, László!“ Už to bude pomalu dvacet let, co se snaží s námi v Projektu Šance na sobě pracovat…, ale má svou hlavu, je infantilní. Často sám sobě nerozumí – proč je tak zranitelný. Není to s ním občas lehké. Všude hledá vysněnou rodinu, kterou ve svém životě neměl. Vyrůstal v dětském domově = v institucionální péči státu. Jeho touha ve své opuštěnosti někam patřit mluví sama za sebe…



9. listopadu 2021

László, šéf Projektu Šance, byl zrovna ve škole… tak ho musel zastoupit asistent Pavel a na snídani zaměstnanců Up Česká republika, s.r.o., náležitě odprezentovat charitativní činnost Projektu Šance. Zřejmě se mu to povedlo, protože zaměstnanci se na místě složili ve prospěch klientů Projektu Šance a během snídaně vybrali 5 100 Kč. Vedení společnosti částku navýšilo na 10 200 Kč. Za podporu „dětí ulice“ DĚKUJEME.



8. listopadu 2021


V Projektu Šance si říkáme, že pomáhat důsledně má smysl.

Lidé žijící na ulici si zvykli žádat o pomoc, aniž by se sami snažili něco se sebou udělat. Zvykli si na všude číhající jednorázovou pomoc, která je sice chvályhodná, ale dlouhodobě vytváří závislost a je návyková – nic nemusím, na všechno mám nárok. Lidi v nouzi to vede k životnímu stylu, namísto řešení životní situace.

A proto si často společnost myslí, že když se ve dveřích pouliční pohotovosti Projektu Šance zjeví kdokoliv, budeme mu naslepo pomáhat, jak to vidí všude okolo sebe – nedůsledně. My ale pomáháme každému individuálně dle jeho potřeb, a když je to třeba, umíme si s pomocí dát i načas.

Ještě v nedávné době zářil v Projektu Šance Pepa jako naše superstar na odiv ostatním klientům. Až tak se mu v životě dařilo. Splnil se mu sen. Měl bydlení, skvělou práci jako pečovatel v domově seniorů…, moc se z toho těšil a chlubil se, kudy chodil. Ale minulost – „dobří“ kamarádi, kteří přijali bezdomovectví jako životní styl – ho pomalu stáhla zpátky, a také jeho „hluchota“ k varovným radám od lidí, kterých by si měl vážit, ho dovedly tam, kde už předtím byl. Na ulici. Tam si opět natloukl nos. Přišel o všechno, co krátce měl. Málem umřel! Takže cestu z ulice s ním začínáme znovu – nanovo. Pepa se vrátil do pracovní terapie v Domě Šance. Přijali jsme ho, ale než jsme mu přispěli na podporované bydlení, tak si svých 50 % musel nejdříve u nás v pracovní terapii vydělat sám. Pak už to šlo rychle. Oholit, ostříhat (to byl jen plán – po státním svátku bylo všude zavřeno:) a nové ubytování. Pepa začíná znovu a snad lépe! Jeho postižení není vidět, „hodní lidé“ – kamarádi… ho ztřeští lehce.

Botičky, co má na sobě, jsou dárek od společnosti ALPINE PRO, která klienty Projektu Šance dlouhodobě podporuje. Jejich skvělé boty, bundy a další oblečení klienty zachraňují před zimou i nepohodou, posouvají je mezi úhledné mladé lidi. Mají z nich vždy velikou radost a často je o toto oblečení doslova „pranice“😊.

Dokument ke stažení:
Projekt Šance - AlpinePro [624KB]



24. září 2021

Rapsodie v modrém pokoji

aneb George Gershwin a Jaroslav Ježek,
dva muži mezi nebem a jazzem.

Úspěch koncertu byl nebetyčný a jsme rádi, že ctění diváci potleskem Obecní dům nezbourali. Daleko jsme od toho nebyli. Několik diváků si nám dokonce stěžovalo, že se jednalo o zážitek, který jim vyjazzoval mozek až do euforického bezvědomí!

George Gershwin a Jaroslav Ježek – dva velcí skladatelé, dva obdobné osudy. Hitmakeři, kteří zásadně ovlivnili vývoj popmusic 20. století a zároveň chytře a invenčně propašovali jazz do hudby klasické. Koncert nabitý nesmrtelnými evergreeny korunoval unikátní a swingující provedení slavné Gershwinovy Rapsodie v modrém v původním aranžmá pro klavír a jazzový orchestr. Fotografie z koncertu to za nás dopoví…





19. září 2021

Naše poslední milá fotografie s MUDr. Milenou Černou, předsedkyní správní rady Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové. Je to dost možná jedna z posledních fotografií s paní doktorkou vůbec.

15. září 2021 zemřela, a nám nezbývá než vzpomínat, jak pomáhala i nám a jak kdysi zachraňovala šéfa Projektu Šance pana Lászla, když ho úřady chtěly zavřít za to, že pomáhá „dětem ulice“.

Byla to velká dáma s velkým srdcem a radost nám bude dělat už navždy, jak si 2. září 2021 s námi užila skvělý koncert v Obecním domě v zaplněné Smetanově síni. K jejímu překvapení jí těsně před začátkem koncertu Ondřej Havelka podává ruku a vítá ji na koncertě. Úžas a překvapení paní doktorky i za rouškou byly obrovské a poté začal koncert, který si pěkně vychutnávala, a na závěr se energicky přidala k velkému aplausu. Náš potlesk teď patří v úctě jí.



19. září 2021





22. září 2021

Blíží se říjen a s ním i další dopis plný informací z Projektu Šance. Historicky je to dopis nejnáročnější… Jednoduše se nám nepodařilo pana Lászla „udržet v opratích“. Ono to ostatně není jednoduché:), ale na druhou stranu se tak můžete podívat pod pokličku, jak to vlastně v Projektu Šance „vaříme“. Není to totiž jen o tom, že rádi pomáháme a snažíme se, aby naše pomoc byla pro klienty smysluplná, dlouhodobá a směřovala především k jejich nezávislosti na pomoci druhých. Není to jen o emocích, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naše snaha pomoci „dětem ulice“ je promyšlená, což ale emoce nevylučuje. Ty jsou nezbytné, pokud neubližují.
Dokument ke stažení:
IV. dopis pro RODINU v roce 2021 [316KB]


3. září 2021

Včera v Obecním domě (2. 9. 2021) Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a dneska ve streetcentru, stejnou gulášovou polívčičku papaly „děti ulice“ z Projektu Šance. Vojta u toho rovnou pomlaskával a měl radost z neobvyklého pochutnání…

Jinak má těžký život, hlavně proto, že neví kudy kam, nenechá si poradit a je přesvědčený, že všechno nějak zvládne. Vlastně i ví, kde dělá v životě chyby, ale všude číhající jednorázová pomoc postupem času promění takovým klientům jejich omyly na životní styl. Jak z toho uniknout, by byl oříšek pro každého, natož pro jedince významně oslabeného minulostí. Jedna věc je vědět a druhá věc je vidět smysl a poučit se z vlastních chyb.



2. září 2021

Možná si říkáte, jak se mají „děti ulice“?

Mají se dle svých možností dobře, když se sebou chtějí něco dělat a spolupracují s Projektem Šance na svém životě. Tak či tak se o ně snažíme hezky starat, ale bez jejich součinnosti nám někdy nezbývá než trpělivě odpovídat na dotazy… a radit, upozorňovat, takzvaně „očkovat“ rozum a čekat, zda jej dostanou 😊

Mimo jiné… Každé pondělí a pátek mezi 15:00 a 18:00 hodin jsme ve streetcentru pro ty, kteří si nemají kde vyprat, vysušit oblečení, umýt se, a hlavně, a to mají nejraději… kde se mohou najíst a přitom snít svůj sen – říkají si – skoro jako od maminky!!!

Pro klienty Projektu Šance, kteří nechtějí žít jako potřební na okraji společnosti a mají skutečný zájem, odvahu „od podlahy“ kvalitativně změnit svůj život, a jen neví, jak na to, je pak u nás připravena pracovní terapie v Domě Šance, skrze kterou k překvapení samotných klientů se dějí i zázraky, i když nám to společně někdy trvá… jeden zázrak = i několik let😊

Foto: Jídlo ve streetcentru Projektu Šance, ten sen, skoro jako od maminky!!!



1. září 2021

Po 8 měsících příprav Vám s radostí představujeme 58 letošních skvělých umělců, kteří nás podpořili v aukci UMĚLCI „DĚTEM ULICE“. Během následujících dnů ji spustíme na www.AukceSance.cz, kde najdete celou řadu dalších informací o umělcích, ale i o tom, jak snadno a lehce se aukce zúčastnit:).



30. srpna 2021

Na Projekt Šance se obrátila s prosbou paní Věra, která nás před mnoha lety podporovala a snažila se spolu s námi pomáhat klientům Projektu Šance, „dětem ulice“. Díky špatnému psychickému zdraví se dostala do velkých zdravotních problémů a velmi by jí pomohla elektrokoloběžka upravená na míru jejím zdravotním handicapům.

Bála se nám zavolat, ale nakonec sebrala všechny síly a byla překvapená naší pamětí i reakcí, že si na ni a na její někdejší podporu „dětí ulice“ dobře vzpomínáme.

Sbírku na elektrokoloběžku zastřešila důvěryhodná dárcovská platforma,DONIO

se kterou je možné se setkat při vysílání ČESKÉ TELEVIZE, TV NOVA, DVTV nebo v časopise FORBES.

Výzvu jsme přijali, paní Věru jsme sami osobně podpořili a její prosbu jsme sdíleli s dalšími podporovateli Projektu Šance.

Od úterý pak paní Věra už jen brečela, protože z potřebných 27 990 Kč se jí během několika dnů sešlo k dnešnímu dni 51 546 Kč, takže si ještě koupí zdravotní matraci a polštář, které jí život usnadní alespoň trochu, a možná zbude i na rehabilitační pobyt.

I když je již sbírka uzavřena, můžete se o osudu paní Věry dozvědět více zde:
Pro Věru, která má problémy s chůzí | Donio

Děkujeme Všem, kteří se k nám přidali, a máme radost, že se to povedlo.

Projekt Šance


29. srpna 2021

Tak a plníme slib. Klientům pomalu rozdáváme trencle a ponožky, které jsme dostali od www.budchlap.cz, a v rozdávání pokračujeme tak, aby nám taky zbylo pro ty, co přijdou občas i… bez trenek😊 My v Projektu Šance prostě musíme být připraveni na všechno!

Móc BUĎ CHLAPŮM DĚKUJEME 😊😊😊



21. července 2021

Už pár týdnů ladíme spolupráci se společností, která provozuje web www.budchlap.cz.

Pokud všechno vyjde, dar využijeme pro streetcentrum, kde máme pro naše chlapy 😊dlouhodobý nedostatek spodního oblečení.

Už brzo Vám ukážeme, co jsme dostali!





21. července 2021

A je to tady.

Nový projekt KNOFLÍKY PRO ŠTĚSTÍ, které budou k novým kartičkám přivazovat klienti Projektu Šance při pracovní terapii v Domě Šance, je na spadnutí.

Aktuálně prosíme naše milé podporovatele o pomoc, abychom mohli nakoupit 30 000 ks knoflíků, kartiček, obalů a dalších potřeb pro realizaci projektu.

Věříme, že to dopadne dobře, a klientům se možná bude o knoflících i zdát:):):)a

Dokument ke stažení:
III. dopis pro RODINU v roce 2021 [2MB]


20. července 2021

Máme radost, že letošní vánoční aukci podpořilo 54 fantastických umělců. Už brzo Vám budeme moci ukázat, jak vypadá celá letošní aukce, ale už teď Vám ukážeme ojedinělý artefakt, který bude v aukci k dispozici.

Začněme ale od začátku. Říká Vám něco jméno Ing. Pavel Pavel? Starším ročníkům jistě. Ano. Je to on, experimentální archeolog, který slavně rozchodil sochy na Velikonočních ostrovech, a to na pozvání významného cestovatele Thora Heyerdahla. Tenkrát z toho byla celosvětová senzace. I když Pavel Pavel není umělec doslova a jeho replika sochy Moai není investičním uměním, má své kouzlo a váhu. Ta váha je konkrétně 450 kg + 30kilový klobouk. Představte si, jak by na Vaší zahradě mohla hledět do dálek…



15. června 2021

Už delší dobu jsme uvažovali, že Martinovy pomůžeme s prezentací jeho fotografování, a i když je stále na začátku (Mistře ho oslovujeme jenom z legrace:), můžete jeho fotkou udělat radost sobě, nebo jako dárkem někomu dalšímu. Ceny jsou vstřícné a všechny korunky dostane do ruky Martin, aby je mohl roztočit😊.

Zdravím všechny.
Jmenuju se Martin a v životě jsem to neměl lehký.

Nejdřív dětský domov a po něm ulice, kde jsem to musel zvládnout sám. Vůbec jsem netušil, jak moc to bude těžký. Hledal jsem kamarády a zázemí, ale nikde nic...

Naštěstí mě jeden z kamarádů přivedl do Projektu Šance k panu Lászlovi. Tam mi pomohli s bydlením, mohl jsem chodit do pracovní terapie v Domě Šance a prostředí mi bylo hodně známé, tím myslím to, že tam byla skupina lidí, která mi připomínala dětský domov, což bylo pro mě snazší, tak jsem rychle zapadl. Pan László mě podporoval i v kreslení a za to jsem byl rád, že dělám něco, co v dětském domově nebylo. Už ale hodně záleželo na mně, co a jak bude, dostal jsem sílu nevzdávat se.

Před několika lety jsem jen tak náhodou fotil na svůj „sociální“ mobil, a protože se fotky setkaly s dobrou reakcí, začal jsem se focení věnovat. Trpělivě mě vedli k tomu, abych se více ve focení rozvíjel. Sponzor Projektu Šance mě dokonce podpořil novým digitálním foťákem, tiskem i rámováním mých prvních fotek.

Stále slyším dobré rady, co a jak bych měl a mohl, konzultuji i s Lászlem, který stál u mého zrodu, ale přiznávám, že si jdu svojí cestou. To byla pro mě hlavní rada Roberta Vana, když nás navštívil v Domě Šance a řekl mi, abych si od nikoho radit nenechal. 😊😊😊

S Pavlem, Lászlovým asistentem, jsem pro Vás vybral svoje nejlepší fotografie, a když se Vám budou líbit, tak si je můžete koupit. Rád Vám fotky podepíšu a kdo ví…

TŘEBAS BUDU JEŠTĚ SLAVNEJ FOTOGRAF…

Váš Martin


Další fotografie naleznete na:
www.projektsance.cz/martin-foto



7. června 2021

Když je hlad, tak je hlad. Co se dá dělat.

Mirek s Luckou se už delší dobu snaží být samostatní a pracují. Návyky ale ještě nemají zcela upevněné, mezi něž patří i hlídat si peníze a nemít je všechny pro pocit jistoty stále u sebe. Výplatu měli naposledy 23. května, avšak z té jistoty se stal hlavobol. Lucce včera zmizely uspořené peníze z kapsy a do další výplaty je neštěstí na světě. Bydlení mají naštěstí zaplacené. Díky Bohu.

Když se klienti na své úrovni snaží své životy měnit, samozřejmě jim pomáháme a Lucka s Mirkem odvážně bojují, aby se měli lépe. Takže si za naší asistence pořádně nakoupili (mělo to být za 600 Kč – dopadlo to za 1 150 Kč) a slzy z vylekaných očí jsou pryč a je klid😊.


24. května 2021

Ondřej Havelka už připravuje chlapce z Melody Makers na koncert, který by se měl uskutečnit 2. září 2021 od 19:00 v Obecním domě ve Smetanově síni.

Sledujeme pandemický vývoj a doufáme, že se vše podaří a na koncertě zazní jeden z nejlepších programů těchto ctěných pánů – „Rapsodie v modrém pokoji“.

Vstupenky si můžete zakoupit už teď v síti Ticketmaster a sednout si můžete výjimečně i do první řady, i když cena za tyto prémiové vstupenky je trochu hrůzostrašná:)


23. května 2021

Blíží se červen a s ním další informační dopis z Projektu Šance o všem důležitém, co se u nás děje.

Dokument ke stažení:
II. dopis pro RODINU v roce 2021 [490kB]


Alespoň dvě zajímavosti z dopisu uvádíme rovnou do aktualit:

Dobrý den, chtěla bych Vás informovat, že Vás podporuji a píšu o Vás ve své knize, kterou bych chtěla vydat. Před 8 lety jste mi zachránili život, i když jsem se poté nezachovala správně. V knize se budete moct dočíst, co se tehdy přesně stalo a jak jsem nakonec dopadla. Kristýna.

Kristýně jsme pomáhali před mnoha lety. Od března se stala členkou rodiny „dětí ulice“ a v rámci svých možností se snaží pomáhat spolu s námi. To se nám za 26 let ještě nestalo:). Přejeme jí, aby všechny velké problémy měla už za sebou a nacházela v životě dobré rodinné zázemí, klid a lásku.

V doslovu knížky Kérky na srdci od otce Gregoryho Boyla napsala o Lászlovi paní Kateřina Lachmanová, editorka: „Projekt Šance založil v roce 1995 svérázný muž maďarského původu László Sümegh. Povoláním je psychoterapeut, streetworker, umělec a laický misionář. Především chce nabízet pomocnou ruku a otevřené srdce mladým lidem bez zázemí, kteří živoří na okraji společnosti. László je neúnavný bojovník s českou lhostejností a byrokracií úřadů, ale hlavně ,táta i máma‘ dnes již zástupů mladých lidí v hmotné i morální nouzi, o jejichž existenci většinová společnost neví…“

Je to velmi zajímavá knížka a je vidět, že klienti Projektu Šance jsou oproti „dětem ulice“ v USA vlastně „zlatíčka“:).



2. května 2021

Nezdá se Vám, že má naše prasátko divný čumáček?

Je to pravda, ale má to svůj důvod.

Po 15 letech pracovní terapie v Domě Šance se jednomu z našich sponzorů podařilo
inspirovat nás, a tak se nám bude o knoflících možná i zdát.

Už brzy Vám představíme nový produkt, který budou klienti Projektu Šance,
během pracovní terapie v Domě Šance, „vyrábět“.

Máme z této novinky velkou radost.



21. dubna 2021

Svíčky malované „dětmi ulice“ jsou hezké a všem se moc líbí, ale jsou tak pracné, že jsme je v minulosti museli zdražit. Dárci nás ale „převezli“ ☹ a začali svíček objednávat ještě více😊, takže na Vánoce poptávku zvládáme uspokojovat jen stěží. Abychom v roce 2021 stíhali, tak přestáváme svíčky malovat a doufáme, že i tak potěšíme naše milé dárce a už nás nepřevezou😊


20. dubna 2021

V roce 2021 nás z vděčnosti kontaktují klienti z minulosti a vzpomínají na své těžké životní období, v kterém našli v Projektu Šance pomoc. Po Honzovi a Kristýně se přihlásil i Honzík…
Po pár letech se ozval se žhavou novinkou, ale podcenil naši senzitivitu, takže než jsme si zavolali, už jsme odhadli, že z něj bude tatínek. 😊

Při hovoru jsme se dost nasmáli, prý že my jsme s ním vlastně zmohli málo. Získal bydlení,
chodil do pracovaní terapie Domu Šance, ale na brigádu se ještě dlouho necítil být dost zdatný.

Hilton zamítl rovnou, lekl se, že to nezvládne (bolely ho ručičky:), a do Obecního domu (těšil se s námi do té doby, než si uvědomil ten velký skok ze života na ulici do obleku) to také nevyšlo. Pak mu ale do života vstoupila láska, dívka snů, a najednou se všechno změnilo a začalo mu jít i o to, o co mu předtím „nešlo“.

Nyní pracuje, bydlí, má se dobře a uvažuje o své budoucnosti.


15. dubna 2021

Také Vám vadí, že doma nemůžete mít Věstonickou venuši nebo mumii v sarkofágu? V charitativní aukci Projektu Šance to budete moct změnit a vše si domů koupit. A to je jen začátek, co pro Vás letos chystáme… Aukci podle plánu spustíme v září…
název: Věstonická venuše ze Semtěši
autor: Dalibor Nesnídal
kuriozita, volná replika, kombinovaná technika, s dílem jde certifikát, rok zhotovení 2020
rozměry s rámem: v 50 × š 40 cm

název: Malá mumie v sarkofágu – Tutanchamon jr. ze Semtěši
autor: Dalibor Nesnídal
kuriozita, volná replika, kombinovaná technika, rok zhotovení 2020
rozměry s rámem: v 50 × š 29 × h 14,5 cm


30. března 2021

Pepa v březnu vyrostl z pracovní terapie Domu Šance k samostatnosti a naši „corona podporu/odměny z pracovní terapie“ už dále nepotřebuje, vč. 50% podpory na bydlení a Lítačky, protože postupem času zvládl zaměstnání na hlavní pracovní poměr a stal se na nás finančně nezávislý. Je to v jeho životě přímo kotrmelec a právem se ho bál a z té radosti trochu přestal poslouchat naše rady a začal dělat „boty“, že by i Baťa záviděl:)

26. března nám napsal…

…v práci mi ředitelka řekla, abych si vzal ponaučení a nedělal staré chyby. Máme tam novou, je tvrdá, ale dobrá. Musím se naučit šetřit peníze, ale je to těžký, Pavle, nemůžeš se na mě zlobit. Poprvé jsem držel v ruce tolik peněz a víš, když člověk žije na ulici jako já, a najednou má u sebe 20 000 Kč? Musím v tom být opatrný a budu si pár tisíc nechávat u tebe.

Odpověď dostal hned:

Nikdo se na tebe nezlobí, Pepíčku (víceméně:).
No jasně. Poučení. To je cesta ke – zlepšení života. Uvidíš.
V tom jsi mě odhalil, že tě musím nechat v tom vykoupat… abys to začal zvládat.
Že to nemáš snadné, to víme, a naši podporu a pomoc máš stále na dosah.


A Pepa to hezky uzavřel:

Děkuji, moc si toho vážím.


Pracovní terapie v Domě Šance 2007


Pepa v roce 2020


29. března 2021

Tak to je obsah balíčku, který jsme poslali v březnu Mirkovi, bohužel do vězení, které opouští jen na chvíli, skoro by se dalo říct „na delší procházku“, než se tam znovu vrátí k další „nápravě“. Když má právo na telefon, tak se nám ozve, občas si vyměníme dopis, ale to je tak maximum, co pro něj můžeme udělat. Když ho pouští… má vždycky mnoho energie a plánů, jak to zvládnout lépe, snaží se, ale „dobří kamarádi“ a gravitace jeho života ho nějak přitahují do vězení zpět. Tak uvidíme za rok a půl, co se stane…
Mirek na Hlavním nádraží hledající své štěstí v Praze, rok 2003.
Už tenkrát to neměl snadné…

V roce 2018 nás navštívil 24. 12. – na Štědrý den, ale potom se nešťastně zamiloval… a


Je to další příběh o běhu na dlouhou a překážkovou trať.


24. března 2021

Martin dostal od jednoho dárce z Rodiny „dětí ulice“ ZÁNOVNÍ TELKU a SET-TOP-BOX a ANTÉNU!!! Jakou z toho měl radost, se můžete podívat sami…😊





18. března 2021

Vážení přátelé, covid necovid, v Projektu Šance běží život dál, řekli bychom až překotně, i když nás pandemie, stejně jako každého, citelně omezuje v činnosti. Nastavená omezení a pravidla dodržujeme, jak to jen jde, a zároveň se snažíme pomáhat, což je nyní komplikovanější, ale o to více potřebné.

K prvnímu čtvrtletí jsme vydali letos první informační dopis, ale novinek je tolik, že se do něj vešlo jen to nejdůležitější. Pozorujeme mezi našimi klienty nárůst událostí dlouhodobě a mrzí nás, že přicházíte o celou řadu „mikro“ příběhů, které jsou u nás na denním pořádku…

Dokument ke stažení:
I. dopis pro RODINU v roce 2021 [470kB]


Novinky z 8. března, které se už do dopisu nevešly:

Mirek se bojí testování (špejle do nosohltanu nebo achich kam?), bojí se toho stejně jako Američani Rusů za studené války. Ani naše zkušenosti, že to je k přežití, ho nepřesvědčila. Zřejmě budou mít v testovacím centru, kam má namířeno, ještě legraci… Alespoň jsme mu na ten strach koupili potraviny, které chtěl.

S Karlem jsme se na začátku března přátelsky rozloučili s tím, že k nám má i nadále otevřené dveře. Má bydlení, práci a je finančně samostatný, i když s ním ještě budeme muset řešit dluhy z minulosti. „Chytře“ si vymyslel, že by i nadále mohl čerpat naši „Korona podporu“, pomoc na bydlení i Lítačku, místo toho, aby si sehnal nějakou další brigádu... a to má cca 15 dnů v měsíci volných! 😊 Na jeho žádost mu plánujeme telefonický rozhovor s Lászlem, protože s ním potřebuje probrat něco soukromého, zdá se ožehavého. Už jsme zvyklí, že si klienti sami říkají o Lászlovu otcovskou roli.

Martin V. se k nám teď chodí hlavně nabaštit, jinak je k našemu vedení hluchý a slepý. Ale snaží se fotit. O všeobecný rozhled se naopak nesnaží. Zatím:)

Robin se přestěhoval, a tím se neobratně finančně zamotal. Půjčil si nezbytnou částku a následně neměl na nájem a vlastně ani peníze na splácení:) Vyřešeno obratem/zázrakem:) Chtěl by podnikat. V pondělí přišel s „geniálním“ nápadem na expresní doručování zásilek po Praze do hodiny. Citovali jsme mu zkušenost Járy Cimrmana na patentovém úřadě: „Teď tu byl.“ Bohužel to Robin nepochopil, tak jsme museli dovysvětlovat:)

Martin S. je už týden v karanténě (britská mutace), tak jsme mu vezli vyprané a vysušené prádlo a nákup, který si přál. Přidali jsme i zajímavou knížku Kérky na srdci z prostředí Los Angeles a místních gangů/gangsterů, psanou otcem Gregorym, který se jim snaží už asi 30 let pomáhat.

Na konci knížky Vás čeká překvapení…
Hned po deseti dnech od výplaty si Lucka vyzvedla „železnou rezervu“, kterou jsme jim (žije s dalším naším klientem Mirkem) schovali z výplaty. Tento měsíc bude ještě asi veselo, když budou volat Lászlovi s prosbou o pomoc, že nevyšli…:)

S Radkem jsme 8. března koupili boty, konečně se pořádně najedl (geniální míchaná vajíčka s paprikovou klobásou a na másle, vánočka, smetanový jogurt) a prali jsme a sušili prádlo, vysprchoval se. Čekáme na čistý výpis z rejstříku, aby mohl nastoupit na brigádu, a zkusíme mu znovu zaplatit bydlení. To poslední mu díky alkoholu úplně nevyšlo... abychom tak řekli.

Ludmila u nás bohužel skončila. Smutná historie i budoucnost...

A to Vám popisujeme jen jeden den v Projektu Šance. Z toho důvodu spolu s novým webovým portálem letos vstoupíme i na Instagram, abyste si mohli vychutnat jednotlivé příběhy, fotografie i videa. Máte se na co těšit…


14. ledna 2021

Projekt Šance

Přepis: Jak to vidí Václav Malý

Projekt Šance

Zita SENKOVÁ, moderátorka
25 let pomáhá dětem z ulice Projekt Šance. Je to vlastně, jak se píše na webu první preventivní a humanitární program pro komerčně sexuálně zneužívané děti a mládež, oběti obchodování s lidmi, kteří mezi námi žijí v zapomnění.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Já tento Projekt Šance velmi podporuji. Ano letos tomu bude 25 let, co tato iniciativa spatřila světlo světa a její zaměření je na takzvané „děti ulice“. To znamená děti, kteří většinou vyrůstaly v dětských domovech a bohužel část z nich také pěstuje homosexuální prostituci. Já jsem před časem s těmi iniciátory tohoto projektu Šance byl v jednom pražském podniku, kde jsem viděl, jak taková dětská prostituce probíhá. Tyto děti nejsou vůbec takto zaměření a přesto, aby si něco vydělaly, tak právě provozují toto nečisté v uvozovkách řemeslo. Oni právě pro ně se snaží vytvořit zázemí a zároveň je uvést do života, aby se naučily pracovat. Existuje takzvaná terapeutická dílna v domě Šance, které je Praze Vršovicích, v Praze ve Smečkách potom existuje takzvané Street centrum, kde se oni mohou vykoupat, kde dostanou něco najíst a zároveň je o ně pečováno, aby měli, kde bydlet, aby se naučili pracovat. Já si velmi vážím těchto lidí. Někteří na ně hledí tak trošku úkosem a rád tedy přijímám to poslání, že také mám jako záštitu nad nimi, protože znovu říkám, je krásná Praha, ale v té Praze je mnoho šedi a mnoho bolu a mnoho temnoty. A ty děti ulice do této kategorie patří a je dobře někdy, že někdo se stará, aby z tohoto bahna vyšly.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vychází z myšlenky, není umění někomu v nouzi dát najíst, ale naučit ho na jídlo si vydělat.