S. O. S.
Naše akce - Dům Šance v nových prostorách - 22. března 2012

Z oficiálního zahájení provozu Domu Šance v Moskevské 13, Praha 10, máme i videopohlednici. Z přání všech zúčastněných, aby se Domu Šance dařilo, máme velkou radost.


7. března

Projekt Šance, o. s. a László Sümegh
ve spolupráci s
ÚŘADEM PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VĚCECH MAJETKOVÝCH
Ú Z S V M

Vás zvou na oficiální zahájení nouzového provozu
Domu Šance v nových prostorách
Moskevská 13, Praha 10
22. března 2012 od 11:00 hod.
Účast přislíbily patronky Domu Šance
Táňa Fischerová, Marta Kubišová, Marie Rottrová



PDF pozvánka ke stažení



DĚTI ULICE MAJÍ NOVÝ DŮM ŠANCE

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22. března 2012

Mladí lidé bez domova, kteří propadli alkoholu, drogám a svou ekonomickou situaci často řeší prostitucí, dostanou možnost zlepšit si život v Domě Šance. Dům Šance je hlavní aktivitou občanského sdružení Projekt Šance, který dětem ulice pomáhá už od roku 1995. Vznikl v roce 2002 v Praze 5 a od roku 2008 byl nouzově provozován v Praze 9. Dnes byl díky podpoře Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových spuštěn nový nouzový provoz Domu Šance v pražských Vršovicích.

I nadále tak české „děti ulice“ mohou dostávat šanci vymanit se ze svého osudu, postavit se na vlastní nohy, aby dál nepřežívaly na „účet“ daňových poplatníků, mezi ulicí a vězením.

Dům Šance pomáhá českým „dětem ulice“ od roku 2002. Pracovní terapeutická dílna pomáhá dětem ulice už od roku 2007. Po takřka dvou letech zkušebního provozu pracovní terapeutické dílny ale historii a osud Domu Šance negativně poznamenal přístup Zastupitelstva MČ Prahy 5, které dalo Projektu Šance – Domu Šance výpověď. Ten se tak ocitl i s klienty na ulici. Stalo se tak přesto, že Dům Šance je především PREVENCÍ SOCIÁLNÍHO VYLOUČENÍ pro české děti ulice, kterých je v současné době odhadem okolo 2 500. Postupně se utvářel do podoby jednoho z prvních vzdělávacích a resocializačních center v Evropě, kde by „děti ulice“ získávaly nejen běžné sociální návyky, ale především našly smysl života a začlenily se do společnosti.

„Měli jsme několik možností,“ komentuje tehdejší situaci zakladatel a koordinátor projektu László Sümegh. „Mohli jsme klientům programu PRACOVNÍ TERAPIE Domu Šance oznámit, že se mají vrátit na ulici. Nebo žádat o podporu další instituce a doufat, že k činnosti Domu Šance nezůstanou lhostejní. Nikdo z více než 1 500 oslovených a kompetentních náš projekt ale nechtěl podpořit,“ dodává. Až bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka oslovil s prosbou Projektu Šance Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který vypůjčil nebytové prostory v pražských Vršovicích, v ulici Moskevské 13. „Nouzový provoz Domu Šance může nyní konečně pokračovat ve své existenci,“ uzavírá László Sümegh.

Kontakty na Projekt Šance, o. s.
László Sümegh, koordinátor – mobil: 602 229 395
Pavel Kozler, asistent – mobil: 721 270 250
E-mail: info@sance.info
http://www.sance.info

ÚŘAD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VĚCECH MAJETKOVÝCH
samostatné oddělení Komunikace ÚZSVM
Mgr. Ing. Robert Hurt
Telefon: 225 776 532
E-mail: robert.hurt@uzsvm.cz

FOTKY ZE SLAVNOSTNÍHO OTEVŘENÍ DOMU ŠANCE V TISKOVÉ KVALITĚ
BUDOU KE STAŽENÍ
22. 3. 2012 od 16:00 na www.sance.info/fotky


Oficiálního zahájení otevření Domu Šance se zúčastnili (účast přislíbili):
za Projekt Šance, o. s.: László Sümegh, koordinátor
za ÚŘAD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VĚCECH MAJETKOVÝCH
JUDr. Jaroslav Strouhal, I. náměstek generálního ředitele
za Ministerstvo vnitra: Jan Kubice, ministr
zmocněnkyně vlády pro lidská práva: Mgr. M. Šimůnková, delegována premiérem ČR
za Ministerstvo práce a sociálních věcí: JUDr. Petr Šimerka, náměstek ministra
za Ministerstvo zdravotnictví: Mgr. Martin Plíšek, náměstek ministra
za sponzory: V. Horák, gen. řed. společnosti CETELEM ČR, a. s., a J. Suchánek, ředitel Nadace OKD
patronky Domu Šance: Marta Kubišová, Marie Rottrová, Táňa Fischerová

O Projektu Šance, o. s.
Projekt Šance, o. s., je prvním preventivním a humanitárním programem pro komerčně sexuálně zneužívané děti a mládež, oběti obchodování s lidmi, které se na ulici dostaly kvůli selhání rodičů, útěkem z rozvrácených rodin, z dětských domovů, výchovných ústavů, které žijí v ČR na ulici opuštěny a v zapomenutí.
Projekt Šance v roce 1995 založil výtvarník maďarského původu László Sümegh, který pomáhá těmto dětem a mladým lidem už 17 let.
V rámci Projektu Šance vzniklo několik zařízení. Od roku 1998 funguje Streetworkcentrum, které poskytuje klientům komplexní služby a vybavení v rámci programu První pomoc v nouzi. Klienti se zde mohou občerstvit, osprchovat, vyprat si, mohou si sem nechat posílat poštu, či zde získat potřebné kontakty na odborníky, doprovod na úřady nebo k sexuologovi-venerologovi a dále na testy na HIV a žloutenku. Dům Šance, který existuje od roku 2003, plní funkci alternativního vzdělávání, volnočasového centra, ale je i prevencí sociálního vyloučení. Od poloviny května 2007 v Domě Šance úspěšně funguje také pracovní terapeutická dílna, která klientům nabízí možnost se realizovat v jednoduché manuální práci, dle mentální úrovně klientů – pro získání základních sociálních návyků potřebných pro zařazení se do české pracující společnosti.
Streetworkcentrum i Dům Šance nabízejí svým klientům základní potravinový program. Do budoucna se plánuje rozšíření Domu Šance o prostory určené pro různé druhy terapií. Ceny za služby v centrech jsou symbolické a vychovávají klienty k tomu, že všechno, co si mohou v normálním světě občanů opatřit, stojí peníze.

Motto Projektu Šance: „Není umění dát člověku v nouzi najíst, ale naučit ho na jídlo si vydělat.“


O PRACOVNÍ TERAPEUTICKÉ DÍLNĚ Domu Šance
Pracovní terapie v Domě Šance umožňuje mladým lidem žijícím na ulici bez rodinného zázemí získat důležité pracovní a sociální návyky a otevírá jim cestu k lepšímu životu. Zkušební provoz s celotýdenní pracovní terapií byl zahájen v květnu 2007. „Už po prvním měsíci provozu dílny jsme zaznamenali pozitivní výsledky. Klienti, kteří práci dlouhodobě odmítali, se rozčilují, když zaspí, že do dílny přišli pozdě. A to je cíl – aniž si toho všimnou, vzbudit v nich běžné sociální návyky,“ říká László Sümegh, koordinátor Projektu Šance, o. s.

Dílna, ve které klienti v současné době sestavují propisky a vyrábí svíčky z včelího vosku nebo je malují, a získávají tak za práci finanční odměnu, je výchozím bodem, z něhož mohou později snáze nalézt pracovní uplatnění na běžných pracovních místech, a začlenit se tak zpět do společnosti. Sami klienti si to začínají uvědomovat. Jeden z klientů nám říkal: „Nikdy jsem nepracoval, jsem zdravotně postižený a navíc nemůžu dělat žádný těžký práce, tak jsem na ulici. Chodíme sem s Luckou a Ríšou od začátku pracovní dílny skoro každý den. Z toho, co společně vyděláme, jsme si pronajali domeček za Prahou, předtím jsme bydleli ve zřícenině – squatu. Třeba se odsud odrazíme někam dál,“ říká Jirka, jeden z klientů, kteří docházejí do pracovní terapie Domu Šance. Osmadvacetiletý Franta dodává: „Vždycky jsem měl peníze, byl jsem zvyklej krást. Teď jsem se rozhodl, že si chci koupit kalhoty. Za vlastní prachy, ne za nakradený. Nikdy jsem ještě nedělal, až do včerejška. Ale teď, až si vydělám, koupím si ty nejlepší kalhoty. Bude to poprvý v mým životě, kdy si na něco normálně vydělám. A ještě si to půjdu koupit sám.“

Výrobky klientů z pracovní terapeutické dílny – propisky i svíčky – si mohou zakoupit firmy i široká veřejnost jednoduchým způsobem – na www.sance.info/eshop jsou k dispozici nejen obrázky konkrétních výrobků, ale také jednoduché formuláře pro objednávku.

Tisková zpráva pozvánka ke stažení


Česká TELEVIZE


TV PRIMA (VIP zprávy – 1. reportáž)


TV METROPOL


Česká TELEVIZE – pořad z Metropole