S. O. S.
Aktuality 2022
28. prosince 2022

Návštěvou generálního ředitele hotelů Hilton pana Michaela Speckinga v Projektu Šance se s Vámi loučíme v aktualitách pro rok 2022. Děkujeme Vám všem, kteří jste se rozhodli nás podpořit, i kdyby to bylo jen malým nebo symbolickým darem. Vážíme si Vaší podpory a děkujeme Vám.

Držte nám palce v roce nastávajícím…

Tým Projektu Šance





29. listopadu 2022

Konec roku je před námi, a tak v letošním Vánočním dopise alespoň trochu shrnujeme, co se letos v Projektu Šance povedlo, ale i nepovedlo. Držte nám palce, protože nás čeká těžký rok… což vnímáme už nyní, v posledním čtvrtletí.

Děkujeme všem těm, kteří se s námi snažili jakkoliv pomoci „dětem ulice“.

Děkujeme Vám.

Dokument ke stažení:
V. dopis pro RODINU v roce 2022 [2.2MB]




7. listopadu 2022

Časopis FORBES se intenzivně zapojil do letošní kampaně Umělci „dětem ulice“ a vedle vkladu aukčního katalogu a uveřejnění rozhovoru s Patrikem Háblem propaguje jednotlivé umělce i v redakčních typech. Máme z toho radost!!!




7. listopadu 2022

Jan Skorka Lauko nenechá nikoho lhostejným. My máme nejraději jeho „výtvarné povídání“. Jak sám říká: „Podstatou mých obrazů je prostá radost z tvorby. Já ani tolik nemaluju, spíš vyprávím, a každý můj obraz je skrytým příběhem.“ Honza se trochu předběhl a už nyní nám věnoval do aukce 2023 dílo s názvem: Pan starosta kárá nepřizpůsobivé občany, ale tím jeho podpora Projektu Šance nekončí. V příštím roce máme ještě převzít jeho obraz na téma Franz Kafka. Těšíme se na další Honzův výtvarný příběh.




19. října 2022

Časopis FORBES udělal rozhovor s Patrikem Háblem, který nás už pár let podporuje, a Patrik se o nás v rozhovoru zmínil. Máme z toho radost… článek si přečtěte. Přeci jen být současníkem českého „van Gogha“ je věc k zamyšlení… :)

Dokument ke stažení:
Forbes - ČESKÝ VAN GOGH [1,5MB]




27. září 2022

Konec roku je na dohled a v Projektu Šance začínáme sčítat, jak se nám dařilo letos pomáhat… Přečtěte si prosím aktuální dopis z Projektu Šance.

Dokument ke stažení:
IV. dopis pro RODINU v roce 2022 [1.5MB]




24. srpna 2022

Blíží se září a s ním i zahájení letošní aukce UMĚLCI „DĚTEM ULICE“ 2022.
Místo dalších slov si můžete prohlédnout umělce i s díly,
která nám do aukce věnovali.

Všechny aukční položky naleznete na: LiveBid.cz,
kde je možné se aukce i zúčastnit.




8. srpna 2022

Po 22 letech připravujeme další rekonstrukci streetcentra, kde pomáháme „dětem ulice“ z Projektu Šance v rámci programu PRVNÍ POMOC V NOUZI. Proto jsme dopisem oslovili naše přátele a podporovatele s prosbou o pomoc.

Dokument ke stažení:
III. dopis pro RODINU v roce 2022 [0,5MB]


Už brzy budeme spouštět letošní aukci Umělci „dětem ulice“, kde najdete mimo jiné i deset fotografií, za kterými stojí silný příběh jednoho z našich klientů z Domu Šance z pracovní terapie. Jeho fotografie by Vás mohly zaujmout…





A je to tady…
Po roce koncertního odpočinku se přiblížil nový předprodej vstupenek na benefiční koncert, Projektu Šance, který se uskuteční 7. září 2023 v Obecním domě v Praze ve slavné Smetanově síni. Snad Vám moc brzy neprozradíme název koncertu:

POKLAD NA STŘÍBRNÉM… pokud byste mysleli, že jezeře, tak to je těsně vedle!

POKLAD NA STŘÍBRNÉM PLÁTNĚ

Jako už tradičně si budete moci spolu s námi užít skvělé vystoupení
Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

Záštitu nad koncertem již přijal

Jeho Excelence Mons. Václav Malý,
pomocný biskup pražský

a

Ing. Petr Hejma,
starosta městské části Praha 1, která pomáhá českým
„dětem ulice“ od roku 1998 v rámci streetcentra,
které nabízí program PRVNÍ POMOC V NOUZI.


Přesně v 19:00 hodin koncert zahájí audio uvítání, které nám nahrál a věnoval skvělý
Alfréd Strejček. Poslechněte si ho…





20. června 2022

13. června nás ve streetcentru navštívil Mirek. Potřeboval nám sdělit, že by se chtěl mít lépe, než se má. Umí si pěkně stěžovat a naříkat, a v jeho podání mají všichni vinu, jenom on ne. Abychom ale byli spravedliví – jeho život je dost složitý. Začalo to tím, že ho vlastní rodina odložila nebo spíš možná musela odložit do ústavní péče, dětského domova.
Mnozí klienti si myslí, že právě to jejich život poznamenalo, i když je otázkou, zda to vlastně nebylo lepší řešení, vzhledem k nouzi morální i sociální, kterou jsou postižené mnohé původní rodiny některých klientů. Vícekrát už jsme slyšeli: „Raději jsem vůbec neměl znát svou pravou famílii…“ Všichni potřebujeme nebo hledáme někoho svého. U našich klientů je to obzvlášť pochopitelné. Podvědomě stále hledají svou opravdovou rodinu. Bloudí osiřele, potřebují někam patřit… Mirek je z těch, kteří se až „quijotovsky“ snaží za svůj život bojovat, ale je to doslovně onen boj s větrnými mlýny. Nejraději by rozesílal svoje stížnosti na všechny strany a čekal na pomoc, která mu ale poštou nepřijde.

U nás se po pár měsících rozhodl, že to zvládne ve velkém životě už sám, a z pracovní terapie Domu Šance i z podporovaného bydlení šel do vytouženého zaměstnání, ač bylo jasné, že tento odchod je uspěchaný a předčasný. Chtěl to zvládnout sám…

Dlouhá je cesta k tomu, abychom klienty navedli na správnou cestu, upozornili je na chyby v jejich životech a Mirkovi, protože ho už dobře známe, jsme rovnou řekli, že dělá chybu za chybou. Na to nám hned vyčítal, že mu vyčítáme:), ale odzbrojili jsme ho tím, že od nás to je přátelské a upřímné, že nám na něm záleží. Naší roli si on i ve své opuštěnosti uvědomuje a často nám to říká. Vedeme ho k poznání, že opravdu je důležité nezůstat v životě sám a že má šanci, ale je jen na něm, jak si povede dál. Stěžoval si, že jeho současná finanční situace není dobrá, ale vidí na dalších absolventech pracovní terapie Domu Šance, jak se vypracovali, že žijí spokojeně i finančně. Bydlí a mají rodiny. S Mirkem jsme se rozloučili na chodníku… poděkoval nám, že nás má.




23. května 2022

Blíží se polovina roku a s ním i další aktuality z Projektu Šance…

Dokument ke stažení:
II. dopis pro RODINU v roce 2022 [1MB]




20. května 2022

I když se blíží teprve červen, příprava vánoční aukce Umělci „dětem ulice“ je v plném proudu a chtěli bychom se s Vámi podělit o dílo, které nám věnoval Patrik Hábl. Jedná o svitek s názvem Zlato-černé hory. Rozměr je fantastický – 536 x 129 cm. Pro sběratele by to mohla být zajímavá výzva. Dílo z roku 2013 je totiž klasickou Patrikovou tvorbou, ale nevzpomínáme si, že by bylo běžně v nabídce. Zkrátka asi budeme nabízet unikát.

A protože je to svitek, tak pro něj právě teď necháváme vyrobit schránku, ve které bude dílo uloženo do doby, než si jej úspěšný dražitel vystaví. Bude to chtít postavit větší baráček/vilku, protože do bytu se prostě na výšku nevejde.


A dvě videa od mladého umělce, jehož hvězda teprve zazáří. Nechceme říkat, že na talenty máme nos, ale Patrika Hábla jsme oslovili ještě předtím, než se stal uměleckou super star a jeho díla dražily světově významné aukční síně Sotheby’s a Christie’s, což se (pokud se nemýlíme) zatím jinému žijícímu českému autorovi nepodařilo, aby se o jeho tvorbu zajímaly oba proslulé aukční domy. Patrikovy ceny jsou jeho úspěchu přiměřené a dost možná už pro mnohé nedostupné, ale v naší aukci Vám nabídneme další autory, které úspěch dozajista ještě čeká…

Honza Dostál. Vlastně zatím dost neznámý autor, jehož dílo jste mohli výrazně zaznamenat na letošním Expu v Dubaji. Věnoval nám dílo s názvem Trio života (z roku 2020), a jedná se opět o jeho typickou tvorbu – roztáčenou nerezovou ocel. Vyvolávací cena bude příznivá a ve videích můžete vidět, jak Honza dílo nejen oplachuje, ale také signuje. Pro nás to jsou milé a nezapomenutelné okamžiky, a stáváme se tak trochu součástí příběhu díla.







16. května 2022

24. dubna jsme na pozemku úspěšného vydražitele naší aukce Umělci „dětem ulice“ 2021 vytvořili základní desku, ze které bude replika sochy MOAI s kloboukem PUKAO vyhlížet příchozí, stejně jako v Polynésii. Krásná práce na 3 hodinky + jeden puchýř:(



12. května jsme sochu instalovali, a jak vidíte, dopadlo to prostě skvěle, úplně jako na Velikonočním ostrově. Šéfa Projektu Šance László Sümegha zastoupil při instalaci osobně Ing. Pavel Pavel, autor repliky.



18. března 2022


Na tuto fotku z našeho archivu jsme narazili spíš náhodou. Na fotce je Pepa, který nikdy neměl snadný život, tak chápeme jeho těžkosti. Snažíme se ho vést, podporujeme jej, radíme mu, a dokonce hodně z toho pokaždé pochopí! Sám z toho má radost, ale vzápětí znovu a znovu to stejné zapomene a vždy znovu a znovu totéž udiveně objevuje – stále dokola už mnoho let. Jeho postižení není vidět na první pohled… V minulém roce se vypracoval na hlavní pracovní poměr, ale nezvládl nadstandardní výplatu a pohodu, kterou mu to přineslo. Ne každý člověk umí v pohodě žít. I náhlý hmotný dostatek je pro naše klienty zcela neznámá situace a může znamenat zátěž a ztrátu nové vratké rovnováhy. Stejně tak u Pepy. Po výstupu na výsluní následoval jeho strmý a fatální pád zpět na ulici. Pracovní terapii v Domě Šance navštěvoval spíš občasně, tak jsme mu v únoru byli nuceni ukončit podporované bydlení. K překvapení mnohých se ale rychle srovnal. Do pracovní terapie chodí opět pravidelně a těší se, že na konci března si z odměn zaplatí bydlení na ubytovně, aby nemusel spát po noclehárnách. Samozřejmě i nadále máme pochopení, že už od svých předků si geneticky Pepa nese své, a k tomu tíha prostředí, kde vyrůstal, a hlavně lidé, kteří jej nerozvíjeli, ale spíš ubíjeli…

Přestože se nám pod rukama někdy dějí i zázraky, tak ne vždy se daří. Ale v tomto případě se Pepa alespoň srovnal na svoje možnosti.

A ještě jeden zajímavý rozměr má tato fotografie. Autorem snímku je Martin, další z našich klientů, který se snaží už delší dobu fotografovat. Pár jeho fotek můžete najít zde.



17. března 2022

V polovině března navštívil pracovní terapii v Domě Šance fotograf Robert Vano, který nám přinesl do letošní dobročinné aukce Umělci „dětem ulice“ 2022 dvě pozoruhodné fotografie a při té příležitosti nám podepsal kalendář Šohaji 2015, který fotil (to koukali modelové-šohajové, jak je Robert ve jménu umění začal fotit… :), a zároveň pro radost nás všech signoval atypickou „vanovskou“ pohlednici, kterou v aukci naleznete rovněž vedle kalendáře.



Během besedy v pracovní terapii výstižně okomentoval fotografickou tvorbu jednoho z klientů a zavzpomínal na svého prvního učitele, vedle něhož s focením sám začínal…



14. března 2022

Práce v Projektu Šance pro české „děti ulice“ pokračuje, i když se nacházíme v době plné ohrožení.

Přečtěte si prosím dopis, který jsme pro Vás uložili do přílohy.

Z dopisu:

Ahoj, všichni! Jak se máte? Jen bych o sobě chtěl dát vědět, že se stále držím, nezlobím a chodím poctivě do práce v autoservisu. Právě jsem u mámy na obědě, takže mám kontakt i s rodinou a už i táta se na mě byl podívat v práci. Často na vás myslím, i když to tak možná nevypadá. Doufám, že i další se drží. Tak Vás všechny pozdravuju, i Lászla a všechny klienty Projektu Šance. Váš také klient Mario.

Dokument ke stažení:
I. dopis pro RODINU v roce 2022 [1.3MB]




13. března 2022

Při posledním benefičním koncertu Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers pro Projekt Šance praskala Smetanova síň Obecního domu v Praze „ve švech“. Příprava tak velkolepého koncertu nám zabere hodně času a energie, ale spolupráce s tímto hudebním tělesem je prostě vděčná, protože pak prožijeme nezapomenutelných cca 90 minut plných zábavy a skvělé hudby.

Takže, kdy se můžeme těšit na další koncert?

7. září, ale bohužel až v roce 2023.

My ale neleníme a pomalu se připravujeme na ruční kolorování pozvánek. Malba bude v rukou klientů Projektu Šance v pracovní terapeutické dílně v Domě Šance.

Předprodej vstupenek by měl být zahájen v září 2022.

Jistě to bude opět zážitek…



10. března 2022

V letošním roce zahájilo streetcentrum službu pro klienty už 3. ledna. Pracovní terapii v Domě Šance jsme spustili 11. ledna a jako obvykle se od té doby osudy klientů u nás zase pěkně melou...

Klienti se snaží (jedni málo, jiní více:) a nám nezbývá než je sledovat, radit jim a povzbuzovat je, pokud mají dobrý směr.

Letošní aktuality na www.sance.info zahájí hned dva Mirkové, kteří zároveň splňují aspekty malého zázraku. Tedy v tom směru, že pracují a samostatně bydlí. Ne vždy to u nich na takový vývoj vypadalo…


Na konci roku nebylo Mirkovi moc dobře, skoro nejedl, zato hodně pil (limonády). Byl s námi ve spojení, ale k paní doktorce jít nechtěl, protože byl stále v práci a tu předřadil i před zdraví, aby do společné domácnosti se svou přítelkyní mohl přispívat. Říkali jsme mu, že když bude nejhůř, ať se nerozpakuje a zavolá si záchranku, a tak to nakonec dopadlo. Na poslední chvíli skončil na jednotce intenzivní péče. Jak už to tak bývá, našli mu v nemocnici různé nemoci, ale protože má jako kočka mnoho životů… rychle se z nejhoršího „vylízal“, i k překvapení pánů doktorů:). V lednu a v únoru nás navštěvoval v pracovní terapii v Domě Šance, ale natolik se oklepal, že si už od března sehnal práci a zase bude samostatný. Zdravotní stav Mirkovi zhoršil zrak natolik, že z nula dioptrií skončil na čtyřech. U našich oblíbených optiků, kteří soucítí s našimi klienty, mu změřili zrak a Projekt Šance mu koupil dvoje nové brýle. Ty první rezervní (vlevo) měl hotové do druhého dne, aby přece jen trochu něco viděl, a na ty druhé, mírně designové, si musel dva týdny počkat, ale jak vidíte… stálo to za to.


Další Mirek sice pořád trochu zlobí…☹, ale pracuje, bydlí, a tak když nám řekl, že by potřeboval ledničku, rádi jsme mu vyšli vstříc. Dokoupili jsme mu ještě plotýnku, překapávač na kávu a takové ty věci, co je běžně všichni máme doma (Mirek ne). Sám si přál se na nákupu podílet, tak teď podle svých možností dává 20% spoluúčast dohromady.

Letos ho zřejmě čeká ještě oddlužení, jinak totiž jeho resty z minulosti vzniklé z nevědomosti nevyčistíme, a potom už bude čistý jako andílek, což je ovšem na první pohled vidět!!!:) 😊